Brčanski šampioni 2018: PEHARE OSVOJILI VELIMIR ŽIVANOVIĆ, NIKOLA KEREZOVIĆ, MILADIN BJELOŠEVIĆ, MOMČILO...

Brčanski šampioni 2018: PEHARE OSVOJILI VELIMIR ŽIVANOVIĆ, NIKOLA KEREZOVIĆ, MILADIN BJELOŠEVIĆ, MOMČILO I ZLATKO LACKOVIĆ

SHARE

Na ovogodišnjem Brčanskom sajmu meda dodijeljene su 32 zlatne medalje svima onima koji su na ocjenjivanju imali preko 28 bodova. Na prigodnoj svečanosti, danas je u Brčko distriktu otvoren 12.međunarodni Sajam pčelarstva i pčelarske opreme. Svoje proizvode je izložilo pedesetak pčelara i proizvođača pčelarske opreme iz svih krajeva BiH, te iz Srbije i Hrvatske.

Sajam zajednički organizuju sva tri brčanska udruženja: Udruženje pčelara Brčko, „Matica“ i „Pčela“, a otvorio ga je brčanski gradonačelnik Siniša Milić.

Danas su dodijeljena pehari i medalje za najbolje ocijenjene medove na ocjenjivanju senzorskih osobina meda. Posebna komisija je ocjenjivala 89 uzoraka, koje su dostavili 54 pčelara. Ukupno je bilo 26 uzoraka bagremovog meda, 19 šumskog – medljikovca, 17 livadskog, 11 lipovog, 10 cvijetnog, 4 amforinog i po jedan uzorak meda od kestena i facelije.

Šampionske pehare za 2018. su osvojili Velimir Živanović iz Brčkog (ŠUMSKI MED), Miladin Bjelošević iz Popovog Polja (ŠUMSKI MED), Nikola Kerezović, Brčko (LIPOV MED), Momčilo i Zlatko Lacković Bogatić, Srbija (ŠUMSKI MED).

Potrošači, odnosno posjetioci današnjeg Sajma biraju svoga šampiona. Oni će na štandovima degustirati med i ocjenjivati. Tokom popodneva bit će poznat i dobitnik pehara za nabolje ocijenjeni med po ukusu potrošača u Brčkom.

Inače, na Brčanskom sajmu meda dodijeljene su 32 zlatne medalje svima onima koji su na ocjenjivanju imali preko 28 bodova. Dodijeljeno je 23 srebrnih medalja za ocjene od 25,99 do 27,99 bodova, te 18 bronzanih za ocjene od 23,99 do 25,99 bodova. Za manje od 24 boda dodijeljene su zahvalnice. Takvih je bilo 16 uzoraka. (bhpčelar/E.M.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY