Dani meda u FBiH: ŠAMPIONI SU KEMAL FEJZIĆ, SEMIR GAGULA, ZDRAVKO KONJEVOD,...

Dani meda u FBiH: ŠAMPIONI SU KEMAL FEJZIĆ, SEMIR GAGULA, ZDRAVKO KONJEVOD, BRAĆA BORAS, HAJRUDIN BEGIĆ

SHARE

Ove godine analize su urađene na 131 uzorku meda pristiglom iz cijele Federacije BiH. Kako je javila FENA, osim analize medova koje su poslali pčelari, urađene su i analize nekoliko uzoraka meda kupljenog pored puta, koje su potvrdile da se radi o medu sumnjivog kvaliteta.

U prisustvu više od 100 pčelara iz svih dijelova BiH danas su proglašeni šampionski medovi na promotivno-ocjenjivačkoj izložbi, koju su organizirali Federalni zavod za poljoprivredu, uz podršku USAID-a, a pod pokroviteljstvom premijera Federacije BiH Fadila Novalića. Po običaju premijer, kao i većina predstavnika vlasti kada je u pitanju pčelarstvo, napričao se „šuplje. Čak je, zamislite naglasio da BiH ima „velike šanse kada je riječ o proizvodnji meda. I još je dodao i ovo:

„Sa garantovanim kvalitetom iza kojeg stoje odgovarajuće institucije i brendom može se napraviti iskorak u plasmanu ovih proizvoda na tržištu. Vlada FBiH je spremna podržati sve napore koji vode ka tome da BiH postane brendirani proizvođač meda!

Nije komentarisao to što su na svečanosti istakli domaćini da su kontrolisali i med koji se prodaje pored puta, te da su ga nazvali sumnjivim. O inspekcijskim kontrolama, analizama meda na svim prodajnim mjestima, nije progovorio ni riječi.

U deset minuta govorancije ništa pametno, ni konkrfetno nije kazao. A ispratiše ga aplauzom, i dodijeliše mu zahvalnicu.

Mašala! Sutra će opet oni prodavati med pored puteva. U Međugorju će fabrikovati patvoreni med sa likom Gospe, u cazinu možda sa Abdićem ili Ogreševićem, u Sarajevu sa Konjakovićem….

Analize meda i ove godine zajednički su radili Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i Federalni agromediteranski zavod iz Mostara.

Ove godine analize su urađene na 131 uzorku meda pristiglom iz cijele Federacije BiH. Kako je javila FENA, osim analize medova koje su poslali pčelari, urađene su i analize nekoliko uzoraka meda kupljenog pored puta, koje su potvrdile da se radi o medu sumnjivog kvaliteta.

Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija (livada, kadulja, vrijesak, kesten, bagrem, medljika i ostali medovi), a na osnovu polenske, fizičko-hemijske i senzorske analize, koje su uradile ove dvije bh. institucije.

U kategoriji “livadski med” prvo mjesto pripalo je Kemalu Fejziću iz Udruženja pčelara BPK Behar Goražde, za “med bagrem” prvu nagradu dobio je Semir Gagula, Pčelarsko društvo “Roj” iz Konjica, a u kategoriji “med vrijesak” prva nagrada pripala je Pčelarstvu “Mario Med” Ljubuški.

Zlatnu plaketu osvojio je Jozo Brać iz Udruge pčelara “Kadulja” iz Neuma u kategoriji “medljika meda”, a srebrnu plaketu Ilija Lasić iz Pčelarske udruge “Vrisak” Široki Brijeg.

U kategoriji “med kesten” prvo mjesto je pripalo Hajrudinu Begiću iz Saveza pčelara USK Cazin, za “med kadulja” zlatna plaketa je pripala Zdravku Konjevodu iz Udruge pčelara “Kadulja” Neum, dok su u kategoriji “ostali med” na prvom mjestu Anton i Tomislav Boras iz Udruge pčelara “Kadulja” Vitina. (E.Milić/bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY