Dino Haračić hvali matice Elvira Šehića!

Dino Haračić hvali matice Elvira Šehića!

SHARE

Dinin pčelinjak od danas je bogatiji za 20 Šehićevih matica. Uspješan posao i lijepo druženje dva pčelarska asa na obalama prelijepe Une bio je povod za ovu bilješku
Polako, ali sigurno u BiH izrasta jedna nova generacija vrsnih pčelarskih stručnjaka, koja svojim znanjem i referencama gradi nove staze u bh. pčelarstvu. Do juče neprikosnoveni vladari i “stručnjaci”, uz dužno poštovanje za sve što su dobro i loše uradili za pčelarstvo, eksponirajući se na sve moguće način, polako odlaze.

Na sceni su mladost, znanje i pozitivna atmosfera. Nesumnjivo predvodnici novog pčelarskog talasa su Bratislav Lukić iz Bijeljine, Dino Haračić iz Sarajeva, Goran Mirjanić iz Gradiške, Elvir Šehić iz Bihaća, Branko Mihić iz Zvornika, Rajko Radivojac iz Prijedora, Senad Smajić iz Brčkog, Saša Bauk iz Drvara, Mirsad Delibašić iz Gradačca, Dejan Savić iz Gradiške, Rade Kozjak iz okoline Trebinja, Hamid Zlatić (bosanko/austrijska linija), te uspješni pčelari iz Zavidovića, Jajca, Dervente, Trebinja, Čapljine, sa Sokoca, Ozrena…
Ovi ljudi nemaju ni trunke ljubomore, sujete, ni podlosti, a svojim postupcima kao da donose relaksiraniju atmosferu u pčelarskom svijetu, kojeg zadnjih godina “truju” sveznalice FB pčelari, ljubomora, ali i neznanje.

Nova pčelarska generacija širi pozitivnu atmosferu na svakom koraku i nema demagogije! Zato smo s oduševljenjem primili vijest o današnjem druženju jednog od najvećih pčelara i proizvođača matica u BiH Elvira Šehića iz Bihaća (ima oko 500 društava) i Dine Haračića, magistra veterine i pčelara hobistu, kojem su pčele i priroda život, a znanje, kultura i tolerancija najveće oruđe u plivanju kroz mutne pčelarske vode.

Dino Haračić, kao uostalom svaki odgovoran i trezven pčelar, posebnu pažnju poklanja maticama, jer zdrava i kvalitetna matica je ŽIVOT PČELE! On svoje matice ne samo da obilježava aktuelnim bojama, nego im je dao i imena (Od “Žuje, preko “Sivke” do “Slovenke”). O svakoj ima čitav jedan mali elaborat. Napisan i dokumentovan.

Sad možete misliti da jedan takav perfekcionista se opredijeli za kupovinu 20 matica kod Elvira Šehića, za kojeg se sve glasnije priča da ima najbolje matice u regiji.
Dino je danas kupio 20 matica u Bihaću. Za pčelinjak od 40 društava, koliko je zazimio, to je pomašala cifra, ali i poruka da ovaj ekspert vjeruje u kvalitet Šehićevih matica.

Ima još jedan detalj! Nismo sigurni da će Dino Haračić sve matice unijeti u svoj pčelinjak. On i poklanja! Sretan je kada prijateljima daruje! Zato nije isključena mogućnost da će bar jedna matica završiti kod njemu dragih ljudi, a ima ih u rodnom Travniku, Sarajevu, Čapljini, Bijeljini, Mostaru… (bhpčelar/E.M.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY