Dragomir Vujković: Voćnjak bez pčela je sakat

Dragomir Vujković: Voćnjak bez pčela je sakat

SHARE

Zbog dobrog geografskog položaja i povoljnih klimatskih uslova, Prijedor i okolina su pogodno tlo za mnogo toga. Prije svega turizam, ugostiteljstvo, poljoprivredu, ribolov, lovni turizam…

– Ja sam odabrao voćarstvo i pčelarstvo: pčele zbog voća, a voće zbog pčela. Jedno bez drugog ne idu. Moj voćnjak daje sto posto veće pronose od voćnjaka koji nema pčelinjak u blizini – kaže četrdesetosmogodišnji Dragomir Vujković, pčelar i voćar iz sela Babići.

Vujkovićev voćnjak je impresivan. Mojžda i najljepši među prijedorskim voćnjacima. Prostire se na sedam hektara. Dominiraju jabuka, kruška i šljiva. A među njima 90 LR-ovih košnica.

– Moje imanje je moj amanet ovom svijetu. Društveno sam koristan – kaže Vujković ponosno.

Ako ga upitate kako stigne održati kvalitet na tako velikom voćnjaku, ali i pozamašnom pčelinjaku, kazat će da je ključ u higijeni i jednog i drugog.

– Maksimalno vodim računa o higijeni pčela  i košnica, ali i voćnjaka. Dobra higijena znači upola manje problema, prije svega oboljenja.

Vujković se sa pčelama počeo družiti još u prvom razredu srednje škole. Bilo je to 1980. godine. Sa voćnjakom je krenuo dosta kasnije.

– Potječem iz stare pčelarske porodice, gdje sa familija sa majčine strane odvajkada bavila pčelarstvom. Još kao dvadesetogodišnji mladić imao sam vlastiti pčelinjak sa dvadesetak LR košnica. Onda sam 1985. godine izgubio cijeli pčelinjak, zbog varoe. Jedva sam podnio taj poraz. Napravio sam pauzu od dvije godine i 1987. počeo sve ispočetka. Do dana današnjeg nisam imao većih gubitaka – kaže Vujković.

Oko posla u voćnjaku i pčelinjaku pomaže tek supruga i sinovi.

Uskoro i Vujkovićevo sredstvo za zaštitu pčela iz vlastite radionice

Dragomir Vujković je pohađao srednju hemijsku školu. Dobro je upućen u sredstva koja se koriste za zaštitu bilja, posebno insekticide iz grupe neonikotinoida, za koje se, kaže on, opravdano sumnja da prave haos u pčelarstvu. Naročito ako se s njima nestručno vrši tretiranje poljoprivrednih kultura.

– Svoje pčele liječim ekstraktom koji sam pripremam. No, ne želim govoriti o recepturi tog ekstrakta dok ga ne zaštitim – kaže Vujković. Kada odluči sa ostalim pčelarima podjeliti na koji način svoje pčele drži zdravima, to će svakako biti na stranicama BH pčelara.

 Doskoro bio na čelu omarskih pčelara

Do početka ove godine Vujković je bio predsjenik Udruženja pčelara“Omarska” iz Omarske, no, mandat nije produžio zbog privatnih obaveza, iako su mnogi pčelari upravo njega i dalje željeli na čelu udruženja.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY