Društvo pčelara Kantona Sarajevo školuje novih 20 pčelara: SREDSTVA OBEZBIJEDILA OPĆINA STARI...

Društvo pčelara Kantona Sarajevo školuje novih 20 pčelara: SREDSTVA OBEZBIJEDILA OPĆINA STARI GRAD!

SHARE

Predstanici najjačeg i najstarijeg pčelarskog udruženja u Sarajevu, koje je pravni nasljednik Društva pčelara BiH ističu da njihove projekte redovno podržavaju općine Stari Grad, Centar i Novi Grad; jedino Novo Sarajevo, na čelu sa Nedžadom Koldžom, nikada za njih nema sredstava

U organizaciji najstarjig i najbrojnijeg sarajevskog pčelarskog udruženja – Društva pčelara Kantona Sarajevo u ponedjeljak, 19. novembra 2018. godine, počela je Škola pčelarstva za sezonu 2018/19. Sredstva je obezbijedila Općina Stari Grad koja, inače, redovno pomaže i pčelarske organizacije (čak fionansira određeni broj pretplata na časopis BH PČELAR).
“Mi imamo sjajnu saradnju sa skoro svim općinama na području Sarajevskog kantona. Jedino nas zaobilaze u OPćini Novo Sarajevo; nisu podržali ni jedan naš projekat – kazao nam je Evgenije Zolkovič, član UO Društva pčelara Kantona Sarajevo i pčelar sa višedecenijskim iskustvom.

Školu je upisalo 20-tak polaznika, među kojima ima i“ponavljača” (pojedini su odslušali i prošlogodipšnju Školu pčelarstva, ali su nastavili da se usavršavaju i na ovogodišnjoj)

Za polaznike škola obezbijeđena je besplatna edukacija, a predavači su podijeljeni u dvije grupe. Praktično pčelarstvo pokušat će približiti budućim pčelarima između ostalih, Evgenije Zolkovič, Mustafa Ferhatbegović, Admir Halilović, Bajro Šehović…, a teme iz oblasti zdravstvene zaštite pčela preavat će Behija Dukić i Arnela Fazlić, dragulj u sarajevskom pčelarstvu koja je ove godine diplomirana na Veterinarskom fakultetu.
U toku četveromjesečnog trajanja planirana je obrada 17 glavnih tema, sa 4 – 5 podtema. Nakon toga (umaju naredne godine) polaznici će prisustvovati praktičnim časovima, koji će se organizovati na pčelinjacima poznatih I uspješnih sarajevskih pčelara.

Jedan od ciljeva „Škole pčelarstva“ jeste promocija pčelarstvo kao profitabilnog biznisa među mladim ljudima i ženama.

Naš objektiv je “uhvatio” neke od polaznika: Narcisa Lučkina, Seida Čengića, Kemala Salihića, Sadetu Mezet, Mesuda Skenderagića, Aldijanu Čehić, Muhidina Tahirovića, Dževada Mevluka, Husniju Osmankovića, Almu Berković, te 17 – godišnjeg Kenana Klicu, kojem je pradej ostavio u nasljedtvo pčelinjak.

Budući sarajevski pčelari dobili su komplete pčelarske literature, dar redakcije BH PČELARA. (bhpčelar/E.M.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY