Ekološko pčerlarstvo: KNEŽEVIĆI PRVI PROIZVOĐAČI ORGANSKOG MEDA U RS

Ekološko pčerlarstvo: KNEŽEVIĆI PRVI PROIZVOĐAČI ORGANSKOG MEDA U RS

SHARE

Svoju zamisao i projekat ostvarili su uz stručnu pomoć saradnika u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mr. Duške Slijepac. Registrtovani su „OK organskog certifikacijskog programa“ sa sjedištem u Sarajevu.

Gostimir Knežević iz sela Kola, smještenog podno Manjače, zvanično je vlasnik prvog orgnaskog pčelinjaka u Republici Srpskoj. Njegov pčelinjak broji 56 društava, koja su smještena u bogatoj mednoj flori planine Manjače. Manjača raspolaže bogastvom samoniklog ljekovitog bilja, gdje je većina medaruša.

Svoju zamisao i projekat ostvarili su uz stručnu pomoć saradnika u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mr. Duške Slijepac. Registrovani su kao„OK organskog certifikacijskog programa“ sa sjedištem u Sarajevu.

Inače, Kneževići se pčelarstvom bave dvadesetak godina. Do sada su se na pododičnom imanju bavili konvencionalnim pčelarstvom. I bili veoma uspješni, izrasli su i cijenjeno porodično gazdinstvo koje sačinjavaju Gostimir, njegova supruga Ljubinka, dva sina, snahe i troje unučadi.

Na organsko pčelarstvo su se odlučili jer, kažu, Manjača već ima sve ekološke preduslove, med sa ovih prostora je poznat kao ekološki čist i bez ikakvih hemijskih primjesa.

Organsko pčelarstvo podrazumijeva proizvodnju zdravstveno bezbjedne hrane, čiji način proizvodnje je u potpunosti kontrolisan. U potpunosti kontrolisana proizvodnja, predstavlja kvalitetan izvor hrane prvenstveno za trudnice, djecu i starije populacije, a kao takva štiti raznovrsnu medonosnu floru naših krajeva, te budućim generacijama u nasljeđe ostavlja zdravu životnu sredinu.

S obzirom na sve veće interesovanje stanovništva za kupovinu pčelinjih organskih proizvoda, porodica Knežević neće imati probleme sa prodajom svojih organskih proizvoda. (bhpčelar/arhiva)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY