Esmir Zečić, iz Vinca kod Jajca: Hrastov kolac premazan izgorenim uljem odličan...

Esmir Zečić, iz Vinca kod Jajca: Hrastov kolac premazan izgorenim uljem odličan za hvatanje rojeva

SHARE

Skoro svaki policajac u Jajcu drži pčele. Čak i komesar i njegov zamjenik. Većinu njih sam ja zapčelario – kaže Esmir.

Nekad davno neko je rekao da ništa tako ne može nadomjestiti duševni i fizički sklad kao pčelarstvo; ono psihički opušta, duševno smiruje, fiziki nadražuje, a ima godina i kada dobro upre i u kućni buđet.

Valjda je tu Božiju blagodat čovječanstvu, koju kao metaforu i Meša Selimović koristi u svom neprevaziđenom djelu „Derviš i smrt“, prepoznao i Esmir Zečić, policijski istražitelj iz Vinca! Ima već dvadesetak godina kako svaki dan započinje i završava, barem nakratko, u svom pčelinjaku. Smjestio ga je nadomak kuće, pokraj magistralnog puta koji prolazi kroz ovo malo mjesto u srednjoj Bosni, što se ugnijezdilo na obalama zelenog Vrbasa.

– Pčele su opšte i individualno dobro. Opšte jer bez njih ne bi bilo ni prirode, a individualno zato što nema bolje psihofizičke terapije od boravka na pčelinjaku; barem nekoliko minuta u toku dana – kaže Esmir koji trentno radi kao istražitelj Policijske stanice Jajce.

Prvo pčerarsko iskustvo stekao je s djedom u Oborcima kod Donjeg Vakufa. Danas je izrastao u velikog i pravog pčelara sa više od 50 pčelinjih društava. Član je Udruženja pčelara „Polen“ iz Donjeg Vakufa. Njegov pčelinjak u Vincu odiše čistoćom i urednošću. Esmir će reći da već nekoliko godina nije preskočio ni jedan dan, a da nije otišao na svoj pčelinjak.

Ovisno o smjenama, u svom malom carstvu boravi prije ili poslije podne. A kada zbog radnih obaveza ipak ne može stići obići svoj pčelinjak, tu onda u pomoć priskaču supruga i sin Benjamin koji je već krenuo očevim stopama.

Perspektiva jajačkog kraja

– Perspektiva ovog kraja je u poljoprivredi, voćarstvu, pčelarstvu… Imam odličan posao, fino plaće, ali svoj svoj pčelinjak planiram i dalje širiti i podizati nove kulture voća. Mislim da bi svako, ko ima iole uslova, trebao imati barem nekoliko košnica za sebe i svoju porodicu – govori Esmir.

Od pedesetak pčelara koliko ih trenutno ima na cijeloj općini Jajce, u Vincu ih je desetak. Mnogi od vinačkih pčelara dobitnici su prestižnih sajamskih medalja. Esmir je jedan od njih. A s ponosom će reći i to kako u Policijskoj stanici Jajce osamdeset posto njegovih kolega su pčelari.

– Čak i komesar i njegov zamjenik. Ne bih da neko to shvati kao moju hvalu, ali većinu njih sam ja zapčelario – kaže Esmir.

U šali će reći kako je pčelarstvo i odličan metod za suzbijanje kriminala. Jer, siguran je u to, pravi pčelari ne mogu biti kvarni i nepošteni ljudi.

PATENT ZA HVATANJE ROJA HRASTOVIM KOLCEM

Osim što je veliku zaljubljenik u pčele, Esmir Zečić voli eksperimentisati na svom pčelinjaku. Hvali se kako ima nekoliko svojeručnih inovacija koje su mu itekako olakšale rad na pčelinjaku.

– Svi pčelari, manje ili više, imaju problema sa rojevima, naročito onim prirodnim. Kada se roj pusti, pa se zakači na visoko drvo, skoro da ga je nemoguće uhvatiti. Prije nekoliko godina primijetio sam da se rojevi, koji se puštaju sa mog pčelinjaka, hvataju na hrastove kolce premazene izgorenim uljem. Od tada na pčelinjaku obavezno imam po nekoliko takvih kolaca. Rojevi se skoro uvijek hvataju na njih – kaže Esmir. (BH PČELAR/ARHIVA/Ar. ALJOVIĆ)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY