GRADIŠKI MED IZ DUPLJI STABALA SA PČELINJAKA DRAGANA GLAMOČIĆA

GRADIŠKI MED IZ DUPLJI STABALA SA PČELINJAKA DRAGANA GLAMOČIĆA

SHARE

Po tome je postao jedinstven među kolegama u lijevčanskom kraju, mada nije jedini na području RS-a i BiH. Nešto slično rade i braća Bauk u Drvaru.

dragan glamocic za unutraDragan Glamočić rodom iz Bugojna, nakon rata u BiH, novi dom je pronašao u Gradišci. Tu je podigao pčelinjak sa 80 – tak društava. Zanimljivo je da je trećinu „košnica“ smjestio u dupljama, a ostalo u klasičnim košnicama.

Posebnu pažnju i pčelara i javnosti privlači njegova orjentacija tradicionalnom načinu pčelarenja, u deblima starih stabala, u šupljim trupcima. Kako je objasnio za „Blic“, to su komadi dugi prosječno metar i po, koje je Dragan našao u kozarskim šumama, odsjekao, prilagodio i u njih udomio pčele. Po tome je postao jedinstven među kolegama u lijevčanskom kraju, mada nije jedini na području RS-a i BiH. Nešto slično rade i braća Bauk u Drvaru.

– Pčelarenje u dupljima je rijetkost, mada je taj vid nekada bio dominantan. Odlučio sam da to probam i moja iskustva su dobra, posebno u smislu kvaliteta i količine meda – kaže Glamočić, o kojem ćemo uskoro pisati opširnije u našem printanom izdanju.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY