Hajrudin Džebo: DA BI BILI DOBAR PČELAR, NEMOJTE BITI “OŠTRA NOŽA”!

Hajrudin Džebo: DA BI BILI DOBAR PČELAR, NEMOJTE BITI “OŠTRA NOŽA”!

SHARE

U prevodu ne uzimajte pčelama sve količine meda koje su sakupile. Ovo je, možda, i najbolja poruka koju smo čuli na prvom času “Škole pčelarstva”, koja je večeras startala s radom u prostorijama ilidžanskog Udruženja pčelara “Behar”

Nakon nedavnih kadrovskih rokada, u kojima su na čelu postavljeni ljudi od pčelarskog znanja i morala (a trebali su biti zbrisani kadrovskom kombinatorikom skorojevića i u pčelarstvu, i na ponosnoj Ilidži, koja je tradicionalno bila utočište velikih pčelara i pčelarskih znalaca) ilidžansko Udruženje pčelara “Behar”, koje uz Društvo pčelara Kantona Sarajevo slovi kao najbolje i najbrojnije organizovana pčelarska družina, s prvim danima nove godine startalo je s novom Školom pčelarstva.

Ilidžanci to rade tradicionalno tokom nekoliko zadnjih godina. Ovo je sedma po redu Škola pčelarstva. Okupila je večeras 35 polaznika, mada se očekuje u narednom period povećanje broja na pedesetak polaznika.

Nejra Grbo

Prvi predavač je bio Hajrudin Džebo, predsjednik Udruženja “Behar”. Budućim pčelarima je nesebično dijelio brojne savjete, stečene kroz obrazovanje ali i višegodišnju dobru pčelarsku praksu. Možda najvrijednije i najhumanije u Džebinom izlaganju je to što je upozoravao na opasnosti koje vrebaju mlade pčelare, naročito greške koje mogu dovesti do katastrofalnih posljedjica, pa i razočarenja i odustajanja

“Da bi bili dobar pčelar nemojte biti “oštra noža”, a to znači ne vadi nikada sve iz košnice – kazao je Džebo, između ostalog večeras.

Pored Džebe, predavači na ovogodišnjoj Školi pčelarstva su: Salih Lučkin, Avdo Marevac, Hasan Alajbegović, Nedžad Ganija, Evgenije Zolkevič, Mumaer Lisica, Muhidin Vehab NIno…. Ilidžanci bi rado da kao predavača vide i Dinu Haračića, ali još ništa nije sigurno; sve zavisi od Dininih obaveza.

Poseban kuriozitet na ovogodišnjoj Školi pčelarstva je prisustvo jedine dame Nejre Grbo, koja je po pravom kijametskom danu zaputila se iz centra Sarajeva (sa Breke) do Ilidže da bi stekla naopghodno pčelarsko znanje. Veli, u penziji je, a sin kupio plaz u Vlakovu. Dobila dvije ošnice, na proljeće će u njih useliti pčelice, a do tada će stjecati znanje. Svjesna je da je prije konkretnih koraka u pčelarstvu, veoma važno savladati teorijske osnove pčelarstva.

Muamer Lisica

Pored Nejre, Školu pčelarstva pogađaju: Šaćir Andelija, Sulejman Halilović, Šerif Kurspahić, Almir Ejubović, Alija Terzo, Elvedin Džubur, Samir Sarajkić, Abdulah Marevac, Avdo Kotić, Vedad Voloder, Armin Bibić, Hazim Fako, Refik Džegović, Elvedin Pejdah, Pašan Hebibović, Haris Osmanović, Ifet Beganović, Haris Bašić, Fahrudin Šahić, Teufik Imešić, Midhat Kozadra, Jasmin Idrizi, Rasim Pljevljak i Idriz Osmanović.

Redakcija BH PČELARA je polaznike darovala po jednim primjerkom starijih svojih izdanja i special PČELARSKIH PRIRUČNIKA. Ako je suditi po prvim reakcijama, polaznici – pčelari nisu krili zadovoljstvo redakcijskim darovima. (bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY