Halim Hurem, pčelar iz Smajlovića kod Fojnice: OTPORAN NA UBODE PČELA

Halim Hurem, pčelar iz Smajlovića kod Fojnice: OTPORAN NA UBODE PČELA

SHARE

Samo je ljubav slađa od meda – tvrdi Halim Hurem iz Smajlovića kod Fojnice

Pedesetdevetogodišnji Halim Hurem iz Smajlovića kod Fojnice pčelarstvom se bavi dvadeset godina. Imao je 130, a sada ima 70 košnica pčela. Pčelarski zanat naučio je na kursevima o pčelarstvu. Član je Udruženja pčelara općine Fojnica.

“Po saznanjima, u zadnjih pet stotina godina nije bio lošiji prinos meda. Godine 2014. iz sedamdeset košnica izvadio sam samo 280, Zadnjih godina je bila slaba ispaša. Bilo je previše vlage, a malo sunčanih dana. Ali, je dobro ove godine, ja sam zadovoljan. Jer, ko nije zadovoljan na orahu, nije ni na tovaru. Iako neki kilogram meda prodaju po 25 KM, ja ga prodajem po cijeni od 15 do 20 KM, a rodbini i prijateljima sam poklonio oko stotinu kilograma.

“Držim se krilatice da je naše ono što damo drugima. Bavit ću se pčelarstvom dok sam živ, jer samo je ljubav slađa od meda – kaže Halim Hurem kojeg smo sreli na njegovom pčelinjaku u Smajlovićima te odlučili zabilježiti koju rečenicu o ovom humanom i vrijednom pčelaru.

Dodao nam je na kraju slatkog ali mednog susreta kako je otporan na ubode pčela.

“Konj crkne ako ga ubode 20 pčela, a mene je jednom ubolo njih 40 i ništa mi nije bilo. Stalno me bockaju ali, na svu sreću, posljedice izostanu.(Dž. Softić/bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY