I ove godine u BiH zaratili pčelari i malinari: MALINARI, KO UBIJE...

I ove godine u BiH zaratili pčelari i malinari: MALINARI, KO UBIJE 12 PČELA KAO DA JE UBIO ČOVJEKA!

SHARE

bh pcelar 48 kasim selava
Kasim Selava

Dobra otkupna cijena malina navela je poljoprivrednike diljem BiH, naročito u Srednjobosanskom kantonu da sade ovu vrstu voća. Zasađene su stotine hektara maline, ali su i stradale stotine društava zbog prskanja maline otrovnim hemikalijama. Pčelari nemoćni, malinari neodgovorni. I tako godinama….

Bez obzira na apele i projekte edukacije pčelara i voćara koji se zadnjih godina provode širom BiH, svakog proljeća stižu nam šokantne vijesti o uginuću pčela zbog trovanja. Područje srednje Bosne i Podrinja su bili najugroženiji.

U vrijeme cvjetanja voćaka, a posebno maline, poljoprivrednici su svoje voće i maline prskali mimo svih etičkih i zakonskih propisa. Za rezultat smo imali i ove godine uginuće pčela i stradanje cijelih pčelinjaka. Štete su nemjerljive i sve su prilike pčelarima ih neće niko nadoknaditi.

Bolne priče

– Od zaštitnih sredstava pčele umiru, prenose otrove i na larve i jaja, odnosno na radilice koje se u novoj generaciji pojave svakih 45 dana. Ljudski se dogovoriti da niko ne trpi štetu je lijepo, samo je pitanje koliko će se provoditi. Pčelari bi sigurno voljeli da zakonodavac to sve uokviri i da se zna šta je čija obveza – kaže Salih Lupčević, sekretar Pčelarskog društva „Propolis“ iz Novog Travnika.

Agencija AA je objavila bolne priče o stradanju pčelinjaka na području SBK. Zbog nesavjesnih malinara, nakon 70 godina tradicije u pčelarstvu Kasim Selava je iz Gluhe Bukovice kod Travnika morao pčele odvesti na pašu kod Doboja. On nije uspio dokazati da su mu malinari otrovali pčele, jer nije imao sredstva da isfinansira troškove analize.

Šefik Herceg
Šefik Herceg

– Kantonalna inspektorica u SBK-a mu je tvrdila da se prije Francuske ne može utvrditi je li pčela umrla od prskanja malina, a to košta oko dvije hiljade eura – požalio se Selava.

On je imao 120 košnica, pravio vrhunski med u Bukovici pod Vlašićem, ali nakon prskanja malinjaka pčelinjak mu je prepolovljen.

– Molio sam svoje komšije da ne prskaju zaštitna sredstva kada su pčele na paši ali umjesto da nađem u njima sagovornike dobio sam neprijatelje. – kaže Selava.

Upozorenja

Nije samo Travnik zahvatio problem nesavjesnih malinara. Bugojanski pčelari također, su prosvjedovali protiv prskanja zaštitnim sredstvima u vrijeme dok su pčele na cvijetu, a predsjednik pčelara iz Novog Travnika Šefik Herceg dodaje:

– Ima savjesnih ljudi koji poštuju pčelu i znaju njezinu vrijednost te zaštitna sredstva stavljaju uvečer ili rano ujutro. Naše društvo ‘Propolis’ gazduje sa 1.700 pčelinjih zajednica. Smatram da moramo zajedno s malinarima postići dogovor da se prskanje zaštitnim sredstvima najavi najmanje dan prije da se prska kasno uvečer ili rano ujutro kada su pčele u košnicama. Ovako gubimo svi. Pčela ugiba, ne pravi med, a ko će malinu oprašiti.

Apelira na kantonalne službe da donesu zakon o kažnjavanju nesavjesnih malinara koji uništavaju pčelinje zajednice.

U Vitezu je zbog sve izraženijeg problema trovanja pčela Općinska služba za privredu izdala i jedno upozorenje malinarima da moraju 48 sati prije najaviti prskanje malina kako bi pčelari mogli zbrinuti svoje pčele.

– Prošle godine sam primijetio da mi je uginuo jedan broj radilica, znači izletnica i sumnjam u nedozvoljeno prskanje. Dakle u vrijeme kada su pčele na ispaši. Je li riječ o tretiranju voćnjaka ili malina zaštitnim sredstvima to je teško utvrditi – kaže nam Anto Brnada, predsjednik Udruženja pčelara API-VIT Vitez.

Na vijest o trovanju pčela Dženan Smajić je citirao vjerske knjige:

– Ljudi, ko ubije 12 pčela kao da je ubio čovjeka. Malinari, veliki ste griješnici!

RIJEČ MALINARA

bh pcelar 48 Darko SafradinDarko Šafradin, Vitez: U dogovoru sa susjedima noću prskam maline

Mladi, ali savjestan malinar Darko Šafradin iz naselja Rijeka kod Viteza kaže da je najbolje maline prskati navečer.

– Negdje od 21 sat stavljam lampu na glavu i radim do ponoći. Ako nisam stigao završiti cijeli posao obavijestim susjede i ujutro oko četiri sata nastavljam posao. Završim ga prije izlaska sunca jer želim biti siguran da nisam ubio ni jednu pčelu. Sretan sam i zadovoljan kada vidim pčele u svome malinjaku jer bez njih nema ni dobrog uroda maline.

Sejad Herceg: Mnogi malinari ne poštuju upute

Sejad Herceg, predsjednik Udruženja Organsko FBiH ima malinjak, ali proizvodi organsku malinu. On kaže:

– Organska malina jeste manja od ove koja se tretira raznim preparatima, ali je skuplja na tržištu i daleko kvalitetnija. Nema prskanja štetnim materijama od kojih ugibaju pčele. Svakako da malinu ne treba prskati kada je sunce, kada je pčela na cvatu, jer je to šokira. Dakle na taj način vi ne pomažete nego odmažete malini. Znam da je i Ministarstvo poljoprivrede SBK-a izdalo upute kada se maline mogu prskati i ako se malinari budu pridržavali onda smo svi na dobitku – tvrdi Sejad.

bh pcelar 48 Mirjanic
Mr. Goran Mirjanić

Mr. Goran Mirjanić: Velike su prednosti pčelinjeg oprašivanja kod maline

Prema riječima mr. poljoprivrede Gorana Mirjanića edukacija poljoprivrednika o značaju i zaštiti pčela jedan je od najznačajnijih projekata u BiH. On iznosi zanimljive podatke: pčelinje oprašivanje maline donosi 80 odsto bolji prinos nego oprašivanje vjetrom, a i kvalitet roda je mnogo bolji.

Mirjanić godinama upozorava da je potrebno ograničiti upotrebu pesticida i izbjegavati njihovu primjenu, posebno u blizini pčelinjaka, radi zaštite zdravlja pčela i očuvanja njihovih društava, bez kojih su znatno slabiji prinosi voća i povrća, a posebno njihov kvalitet. Naglašava:

– Neophodna je saradnja pčelara i voćara radi unapređenja njihove proizvodnje, ali i očuvanja pčelinjih društava bez kojih bi prinosi voća i povrća bili slabiji i do 80 odsto. (fokus.ba/BH pčelar broj 48)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY