ILIJA ŠUKIĆ IZ BERKOVIĆA: Po zvuku zna kad treba otvoriti košnicu

ILIJA ŠUKIĆ IZ BERKOVIĆA: Po zvuku zna kad treba otvoriti košnicu

SHARE

Ako imate iskustva, po samom zvuku ćete znati kad otvorite košnicu, da li kolonija napreduje, da li je produktivna, da li je gladna i još mnogo toga

U netaknutoj prirodi sela Dolovi, šest kilometara od Berkovića, nalazi se pčelinjak Ilije Šukića, koji po uređenosti i primjeni savremenih metoda spada u red najboljih pčelinjaka medonosne Hercegovine.

I sve to nastalo je na goloj ledini i tvrdom hercegovačkom kamenu za samo petnaestak  godina, kada je, na poklon od rođaka, dobio prve dvije košnice. Njegova ljubav prema pčelama toliko je velika da gotovo svakodnevno dolazi u rodne Dolove gdje se nalazi pčelinjak. Ilija veoma često organizuje i seminare za mlade pčelare i podučava ih pčelarskom zanatu i proizvodnji kvalitetnog hercegovačkog meda.

– Pčelara u Hercegovini je svaki dan sve više. Traganje za alternativnim izvorima prihoda mnoge Hercegovce okrenulo je pčelarstvu. Svi oni su ili uhvatili svoj prvi roj ili dobili od nekoga na poklon društvo i krenuli da se bave ovim poslom i proširuju svoje pčelinjake – istakao je Šukić.

Ljubav prema pčelama zahtijeva i mnogo učenja i praktične nastave. Šukić je pohađao mnoštvo seminara i odlazio u Norvešku, Češku i Italiju gdje je sa tamošnjih pčelarima razmjenjivao iskustva.

– Ako imate iskustva, po samom zvuku ćete znati kad otvorite košnicu, da li kolonija napreduje, da li je produktivna, da li je gladna i još mnogo toga – objašnjava Ilija život jedne velike zajednice na malom prostoru.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY