Iz knjige Izet Muslića „Pčelarstvo, opis i primjena mog praktičnog rada na...

Iz knjige Izet Muslića „Pčelarstvo, opis i primjena mog praktičnog rada na pčelinjaku“: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

SHARE

Pojavu prirodnog liječenja američke gnjiloće, onako kako to pčele rade, pratio sam godinama, a onda sam počeo imitirati pčelu i došao do jako interesantnih rezultata. Ukoliko primijetite da vam je leglo oboljelo od američke truleži, ne morate spaljivati cijelu zajednicu, već samo dio legla koji je obolio. Pčele i maticu treba izmjestiti na sigurno

Sve što sam pisao, što pišem i radim u vezi sa američkom truleži legla, zapravo je vješta imitacija onoga što pčele u ovom i sličnom slučaju rade u prirodnom ambijentu.

Naime, pčele su odavno utvrdile da se američka trulež legla ne može izliječiti nikako drugačije, nego rojenjem. Pčele to rade prirodnim, a pčelar treba vještačkim rojenjem.

Prvi znaci za uzbunu

Onog momenta kada kroz rupicu na poklopcu ćelije pčele otkriju da je leglo oboljelo od američke truleži, one se počinju pripremati za rojenje; prvo izlazi roj prvijenac, nakon dva dana drugenac i tri dana kasnije i roj trećenac. Rojevi koji napuštaju košnicu sastoje se od matice i pčela. Takav roj se smješta u rupu nekog drveta ili špilju, pčele započnu gradnju saća i daljnji ciklus pčelinje zajednice se nastavlja.

U staroj košnici, odakle su izašli ovi rojevi, ostaje mali broj pčela i zaraženo leglo, koje je predodređeno za propast. Iz ovoga se može zaključiti da su pčele rizikovale leglo iz stare košnice, ali da su istovremeno dobile tri nova roja, potpuno zdrava i sposobna da nastave svoj život dalje, na nekom drugom mjestu.

Pojavu prirodnog liječenja američke gnjiloće pratio sam godinama, a onda sam počeo imitirati pčelu i došao do zadovoljavajućih rezultata.

Malo truda, rezultati odlični

Kada otkrijem prvo leglo koje je oboljelo od amaričke truleži, vršim detaljan pregled cijelog pčelinjaka (leglo testiram tako što čačaklicom probušim poklopac na ćeliji. Larva oboljela od američke truleži širi neugodan miris na pokvareno jaje, a uz to se još razvlaći kao žvakaća guma. Američka trulež javlja se u ljeto; juni i juli, tj. kada se stvore toplotni uslovi za razvoj bakterija). Ramove sa oboljelim leglom zabilježim raisenglom, a na oboljelu košnicu stavim kamen ili neki drugi predmet, kako bi se kasnije lakše mogao orjentisati koje košnice su mi zaražene. Nakon pregleda cijelog pčelinjaka, ponovo se vraćam na početak i počinjem sa konkrentom akcijom liječenja američke truleži.

Košnicu sa oboljelim leglom sklanjam u stranu, a na njeno mjesto postavljam novu ili dezinfikovanu podnjaču, a na nju nov ili dezinfikovan prazan korpus. Iz oboljele košnice vadim ramove sa medom, ukoliko su ispravni i čisti, te ih prebacujem u novi ili dezinfikovani korpus, a ostatak praznog prostora popunim satnim osnovama. Na satne osnove spuštam maticu koju vadim iz oboljele košnice. Na prvi korpus stavljam hanemanovu rešetku, a zatim dodajem i drugi novi ili dezinfikovan nastavak.

U ovaj dugi nastavak prenosim leglo iz stare, odnosno oboljele košnice. Međutim, leglo prethodno obradim tako što oštrim i zagrijanim nožem iskružim sve bolesne čelije. Čak malo zahvatim i zdrave ćelije. Ako je društvo jako, može se dodati i treći nastavak u koji se leglo prevješava kao i u drugi korpus. Napominjem i to da prenosim zdravi dio legla, ali s pčelama koje su na njemu.

Oboljelo leglo koje sam iskružio automatski spaljujem, a nakon svakog zahvata, odnosno izrezivanja oboljelog legla, operem i ruke i alat nekim od sredstava za dezinfekciju. Može poslužiti i obični sapun ili deterdžent.

Izet Muslić

Prihrana za brži razvoj

Nakon što završim sa prevješavanjem okvira iz stare u dezinfikovanu košnicu, 10 % ekstraktom propolisa poprskm okvire košnice.

Iste večeri počinjemo sa prihranjivanjem šećernim sirupom u koji dodam antibiotik geomicin (1 g na 1 litar sirupa). Prihranjivanje vršim svaki drugi dan po 2 dl. Tako 10 dana zaredom, predvečer, pola sata prije mraka. Nakon 21 dana, iz okvira koji smo očistili i prevješali iz bolesne u zdravu košnicu, izaći će i posljednja pčela, zdrava i vitalna. Na ovaj način smo možda malo usporili pčelinju zajednicu, ali smo je svakako spasili od totalnog uništenja, i to ne samo nje, već možda i cijelog pčelinjaka.

Karantin za one kojima nema spasa

Ukoliko je američka trulež zahvatila cijelo leglo, odnosno više od pet okvira, primjenjujem sistem karantina. Zdravu maticu i pčele pretresem u čistu košnicu, na satne osnove. Cijelo oboljelo leglo spojim na jedno mjesto i sve skupa zapalim. Maticu i pčele koje sam pretresao u novu košnicu prihranjujem sirupom, stim da dodam 1 g geomicina na 1 litar sirupa. Prihranu vršim deset dana.(bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY