Ljudske nakaze uništile pčelinjak sto postotnog invalida Edina Čolića u okolini Žepča!

Ljudske nakaze uništile pčelinjak sto postotnog invalida Edina Čolića u okolini Žepča!

SHARE

Pčelinjak je u potpunosti devastiran.Sravnjeno je sa zemljom sve što je stvarano godinama sa mnogo truda, rada i ljubavi. Rastureno je 40 košnica. Slike njihovih “nedjelja” kazuju da su ih u ovom antivjerskom, anticivilizacijskom i antikomšijskom činu vodila mržnja, pakost, ljubomora…

Tužne su, pretužne današnje slike iz zvjerski uništenog pčelinjaka stopostotnog invalida, 41 – godišnjeg Edina Čolića. Tokom noći s utorka na srijedu (noć između prvog i drugog maja) nepoznata osoba ili više njih su uništili svih 40 košnica, smještenih na imanju Refika Bujetagića u naselju Radovlje, Općina Žepče.

Tu ih je Edin ostavio da ga čekaju dok se on vrati sa liječenja iz Turske. I sačekale su ga. Sjajno su se razvijala sva društva. Sve je bilo spremno da krenu na bagremovu pašu u okolinu Maglaja. Pčelinjak je u potpunosti devastiran. Vandali i ljudske nakaze su uništili sve što se moglo uništiti. Sravnjeno je sa zemljom sve što je stvarano godinama sa mnogo truda, rada i ljubavi. Rastureno je 40 košnica. Slike njihovih “nedjelja” kazuju da su ih u ovom antivjerskom, anticivilizacijskom i antikomšijskom činu vodila mržnja, pakost, ljubomora…
Inače, u Radovlji su uglavnom nastanjeni Hrvati. Rijetke su bošnjačke i srpske porodice. Jedini pčelinjak je imao Edin Čolić.

“Uradili su ovo neljudi. Ne mogu ih nazvati ni životinjama, jer i zvijeri imaju više dostojanstva – kazao nam je vidno potrešen Edin.

Kaže, da ne može ni u koga urpijeti prstom, jer ni sa kim nije došao u konflikt. Koliko mu je poznato, a i srce mu kazuje – nije imao neprijatelja. Za svakoga je imao lijepu riječ, ljudski pozdrav, osmijeh i blagoslov.

“Neka im Bog sudi, a u vjerskim knjigama piše da je haram ubiti pčelu – kazat će naš domaćin.

Uviđaj su obavili i krim policajci iz Žepča, a Edin je danas pokušao koliko toliko pčelicama osposobiti njihove domove. Sav taj krš je prevezao u Krsno polje pored Maglaja. Vjeruje da će se bar dio pčela organizovati i pronaći svoje matice.

U narodnim vjerovanjima i svim vjerskim knjigama pčele se smatraju svetim insektima. Osoba koja ubije pčelu biće loše sreće ili će imati neprijatnu posjetu Smatra se nesrećom ako se ubije pčela. Slijetanje pčele na ruku simboliše dolazak novca. Pčela koja uđe u dom, ukazuje na dolazak gostiju…

Edin skoro 15 godina živi sa dijagnozom paraplegija. Godine 2003. kao pomoćni kopač stradao je u zeničkom rudniku Stara jama. Na dva mjesta mu je slomljena kičma. Nakon operativnih zahvata nije se uspio oporaviti, niti izliječiti. Ostao je vezan za kolica kao stopostotni invalid. Uz njega su surpuga i troje djece.

Iako invalid, pokušavao je sebi osmisliti život. Pronašao se u pčelarstvu. Oformio je pčelinjak sa 60 društava, izrastao u uspješnog i cijenjenog pčelara na ovom području. Član je Udruženja pčelara “Matica” iz Željeznog Polja.

Tokom današnjeg razgovora, on ni u jednom trenutku nije zatražio pomoć. Veli “biće nafake”. Zahvalan je portalu “žepče.ba” koji je pustio vijest u svijet, a i redakciji “BH PČELARA” koja je uvijek uz pčelare; i u dobru, i u zlu.

Edin nam nije zaplakao, niti je zatražio od nas da pokrenemo akciju. Ali je dozvolio da objavimo njegov broj telefona i da eventualno pozovemo kolege pčelare da se uključe u akciju humanosti i daruju bar po jedno društvo za Edina. Njegov kontakt telefon je 061 864 884. (bhpčelar/E.M.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY