Meho Majdančić, tuzlanski stručnjak: KAKO ZAŠTITITI PČELE OD PESTICIDA?

Meho Majdančić, tuzlanski stručnjak: KAKO ZAŠTITITI PČELE OD PESTICIDA?

SHARE

Neodgovorna primjena pesticida je jedan od uzroka sve češće pojave kancera i kardiovaskularnih bolesti – upozorava prof. Majdančić. Kod nas u prodaji još uvijek mogu naći preparati koji su zabranjeni još prije 30 godina i koji su dokazano štetni.

Mr. sc. Meho Majdančić, profesor agronomije na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, u zadnje vrijeme ne prestaje da „galami“ na neodgovorne poljoprivrednike, prije svega voćare koji nekontrolisano i mimo svih pravila koriste pesticide, čak i one koji su davno zabranjeni. Kako je i član uprave Društva za zaštitu bilja BiH, to mu daje još veće pravo i motivaciju jer, kako tvrdi, idemo u sunovrat.

“Ako se nastavi sa ovakvom praksom, ne samo da će pčele biti ubijene nego sve živo – ogorčen je prof. Meho.

I sam je pčelar, još od 2001. godine. Sve do prošle jeseni u svome posjedu imao je oko 30 košnica. I, onda se desilo ono čega se pribojavao. Nesavjesni komšija voćar, Mehin dugogodišnji trud za jedan dan je uništio.

“Jednog ponedjeljka ranije sam došao s posla i zatekao komšiju kako prska voće. Poslije sam ponovo otišao na posao i kada sam se vratio, tek poneka pčela je ostala u životu. Sve ostale su uginule. Prije toga sam ga upozoravao, molio da mi javi kada će prskati. Objašnjavao mu metode, ali sve je bilo uzalud. Njegova tvrdoglavost skupo me koštala – žali se ovaj cijenjeni profesor.

Sličnu sudbinu doživio je i njegov komšija. Imao je dvije ovce, obje su uginule zbog nesavjesnog prskanja. I, to su samo neki od slučajeva.

Zbog svega toga, on se odlučio na borbu. Zakon je bio na njegovoj strani. Na njegovoj strani bilo je i znanje, i utjecaj i pravda. Ali, i to je bilo uzalud.

Iz Poljoprivredne insepkcije Tuzlanskog kantona su mi samo rekli da oni nisu nadležni za taj slučaj… TNažalost, kod nas se može dijete od pet godina poslati u poljoprivrednu apoteku da kupi fitofarmaceutski lijek, odnosno otrov, a ne može po tablu analgina ili slično. Zbog toga, javno prozivam inspekcije i državne organe koji ne rade ništa ili rade vrlo malo da nešto hitno poduzmu – upozorava profesor.

Kaže kako se uopće ne radi samo o tome da je u opasnosti pčelarstvo, fitofarmaceutski lijekovi, odnosno pesticidi koji se koriste u poljoprivredi, ubijaju sve.

“Neodgovorna primjena pesticida je jedan od uzroka sve češće pojave kancera i kardiovaskularnih bolesti – upozorava prof. Majdančić.

Dalje naglašava kako se kod nas u prodaji još uvijek mogu naći preparati koji su zabranjeni još prije 30 godina i koji su dokazano štetni.

“Nama se prodaju i zalihe preparata koji su u Hrvatskoj i Srbiji zabranjeni. Postali smo deponija za takve preparate koji se iskorištavaju na našim voćnjacima, pašnjacima i ratarskim kulturama. Ko to kod nas kontroliše koji se preparat primjenjuje, u kojoj koncentraciji, u koje doba dana, po kakvom vremenu…?

Imamo zakon, ali ga niko ne poštuje. Nisam čuo da je iko ikada kažnjen zbog neodgovornog i nepropisnog prskanja. Jedino pravilo koje poštujemo jeste ono: „naspi još jedan čep, nek bude jače“, to je idiotski pristup – zabrinut je Meho.

Smatra kako nam je izlaz u edukaciji, upozoravanju i voćara i svih drugih u lancu proizvodnje hrane. Također, bez pomoći države i njene čvrste ruke, sve je uzalud.

6 MAJDANČIĆEVIH SAVJETA: Kako zaštiti pčele od pesticida?

  1. Kada je tretiranje FFS gajenih biljaka u fazi cvjetanja neophodno, radi suzbijanja štetnih organizama, onda ga treba obaviti u periodu od 2 sata nakon izlaska Sunca, pa do dva sata prije zalaska Sunca, tj. tretman vršiti u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim časovima (do 9.00 i poslije 16.00), kada je let pčela smanjen.
  2. Korisnik je dužan da u saradnji sa stručnom službom izabere PESTICID VRLO NISKE TOKSIČNOSTI ZA PČELE (grupa B4), koji nisu opasni za pčele, čak i ako pčela dođe u kontakt sa FFS.
  1. Gajene biljke tokom cvjetanja ne bi trebalo tretirati pesticidima. Voćnjake održavati u trava malč sistemu, tj. sjetvom trava u prostor međureda, kako bi spriječili cvjetanje spontane flore u voćnjaku. Prije upotrebe opasnih pesticida neophodno je ukloniti iz zasada korove koji trenutno cvjetaju.
  1. U vrijeme cvjetanja poljoprivrednih kultura, korisnik je obavezan najmanje 48 sati prije tretiranja kontaktnim pesticid opasnim za pčele obavijestiti pčelare. Obavijest mora sadržavati datum i tačno vrijeme tretiranja, trgovački naziv, naziv korisnika, te podatke o mjestu tretiranja.

Ako korisniku pesticida pčelar nije poznat, obavezan je obavijestiti najbliže udruženje pčelara. Razgovor sa lokalnim pčelarima prije početka sezone upotrebe pesticida, kao i zajedničko učešće poljoprivrednika i pčelara na savjetovanjima i okruglim stolovima, u vezi sprječavanja mogućeg trovanja pčela.

  1. Pesticide primjenjivati po tihom vremenu i spriječiti „drift“ pesticida, tj. zanošenje na susjedne parcele.
  1. Pesticide ne primjenjivati na temperaturi iznad 25°C. 7. Ne treba povećavati doze. (A. HODŽIĆ/BHPČELAR)

 

 

 

1 COMMENT

  1. Slicnu situaciju je 2011 u Hrvatskoj imao pcelar g.Rogulja koji je zbog neonikotidoida na susjedovom kukuruzu izgubio sve zajednice.Borba sa instirucijama bila je uzaludna.Otada pocinje nasa suradnja na spasavanju pcela ne samo od pesticida.Rijesenje se pokazalo u primjeni EM Tehnologije prof.Hige.EM PROBIOTIK za pcele u pojilicama,sirupu i pogaci ojacao je zajednice i danas mozemo reci da predstavlja prirodno rjesenje i za navedeni problem i za warou i nozemu ceranu.Poljoprivrednici takodjer mogu u potpunosti zamjeniti kemikalije i pesticide ovom prirodnom tehnologijom i proizvoditi zdravu hranu a vise o tome na http://www.pcelinjak.hr .Cuvaj te se laznih probiotika koji se vec nalaze na trzistu i mogu biti opasni i nemaju nikakve veze sa originalnim efektivnim mikroorganizmima.Mozete nas kontaktirati i na http://www.emtehri.com

LEAVE A REPLY