Midhat Hrustić, tuzlanski pčelar i inovator: MOJI ČEŠLJEVI ZA LETA SU VELIKA...

Midhat Hrustić, tuzlanski pčelar i inovator: MOJI ČEŠLJEVI ZA LETA SU VELIKA POMOĆ SELEĆIM PČELARIMA

SHARE

U jednom potezu možete zatvoriti leta. Ukoliko vam se na pčelinjaku pojavi grabež, onda jednostavno suzite leta. Češljevi tokom zime i jeseni štite zajednicu od vanjskih nametnika, prije svega miševa.

Midhat Hrustić je već imao nekoliko interesovanja iz susjednih zemalja za njegov patent. Bilo bi mu drago da ih realizuje. Metalni češljevi za leta, koje je ovaj tuzlanski inovator, ali i pčelar hobista osmislio, oduševili su pčelare iz nekoliko udruženja iz BiH. Patent omogućavaju sužavanje ili potpuno zatvaranje leta na košnici u samo jednom potezu.

– Ovakvi češljevi skraćuju vrijeme potrebno za pripremanje košnica za selidbu – kaže Hrustić.

– U jednom potezu možete zatvoriti leta. Ukoliko vam se na pčelinjaku pojavi grabež, onda jednostavno suzite leta. Češljevi tokom zime i jeseni štite zajednicu od vanjskih nametnika, prije svega miševa.

Hrustić je na ideju za češljeve nadošao prije nekoliko godina. Vlasnik je firme za proizvodnju metalne galanterije, pa je tražio način kako da iskoristi najsitnije komade koji ostaju nakon izrade nekog većeg elementa.

– Počeo sam razmišljati kako bih mogao unaprijediti pčelarstvo – kaže inovator. – Tada se rodila ideja za češljeve za leta.

Svjestan je, kaže, da sličnih proizvoda na tržištu već ima, ali je njegov patent napredniji od ostalih.

– Češljevi su napravljeni od pocinčanog lima. To ih čini otpornijim. Za pečalare koji to žele, češljeve mogu izraditi i od inoksa, ali to poskupljuje cijenu. Osim toga, kada se moji češljevi jednom fiksiraju na košnicu, skoro da ne postoji bojaz da se mogu deformisati. Transport košnica sa mojim češljevima, siguran je i na velike udaljenosti – kaže Hrustić.

Dalje pojašnjava da svaka košnica treba da ima ručku za nošenje. Treba znati da su najefikasnije one metalne, ili jednostavno obična letvica prikovana za sanduk. Iskusni pčelari kazat će kako je ručke najbolje prikovati sa prednje i zadnje strane. Ovakav raspored ručki omogučit će da košnice na prevoznom sredstvu primaknemo jednu drugoj što bliže.

Također, ovakav raspored ručki eliminirat će mogućnost da prilikom utovara ili istovara košnica ručke zapnu jadna za drugu i otvore košnicu, što nije rijedak slučaj. Ručke su ionako najkorisnije prilikom utovara i istovara košnica. (A. Aljović/arhiv bhpčelara)

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY