Mila Valihora iz Pivnica u pčelarstvo je 18 godina: PČELE SVE KAŽU;...

Mila Valihora iz Pivnica u pčelarstvo je 18 godina: PČELE SVE KAŽU; SAMO TREBA RAZUMJETI ŠTA GOVORE

SHARE

 Negdje je pročitala da pčele osjećaju ako se u porodici desi tuga, radost, a da osjećaju i strah kod čovjeka. U literaturi je pročitala da pčele nađu cvijet u prečniku od pet kilometara

Mila Valihora je veoma prijatna sagovornica i, kažu pčelari, vrstan pčelarski stručnjak. S velikom ljubavlju i predanošću pčelarstvom se bavi već 20 godina. O pčelama uvijek govori poetično i nadahnuto.

–           Pravi pčelar razumije pčele, one sve kažu, samo treba prepoznati šta govore –  kaže 69 – godišnja Mila Valihora.

Pčelinjak je naslijedila od oca kome je obećala da će se o svakoj košnici brinuti, te je obećanje i održala. Sada ima 69 godina i 55 košnica, čeličnu volju, veliko znanje i iskustvo koje je nakon očeve smrti polako sticala među svojim košnicama.

–           Jednom prilikom joj je rekao “Malo znaš o pčelarenju, ali znam da čes se u tome snaći” – sjeća se očevih riječi.

Razgovori s pčelama

U ovom poslu su joj pomagali, a io sada pomažu tatini drugovi. Pronašla ih je, predstavila im se, i oni su uvijek bili uz nju. Jedan pčelar iz Silbaša rekao joj je:”Sada tebe učim , jer sam i sam učio od drugog pčelara”.

A onda je Mila kasnije njegovog sina učila pčelarenju. Tako se zatvorio jedan krug ljepote I darivanja znanja.

–           Kada se zavoli pčelarenje, čovjek je ispunjen ovim poslom, osjeća zadovoljstvo u radu. Svaki pravi pčelar prije svega voli svoje pčele – kaže Mila.

Otkriva nam da je u početku na pčelinjaku prisutan strah koji ne može da prođe preko noći.

–           Kada otvoriš košnicu i znaš da je tu 40.000 – 60.000 jedinki i čuješ to jako zujanje – nemoguće je da se čovjek ne uplaši – kaže Mila i ističe da je kod pčele najveći instinkt miris. Svaki čovjek ima svoj miris na koji pčele naviknu.

Uglavnom, kaže, da treba sa pčelama razgovarati. Negdje je pročitala da pčele osjećaju ako se u porodici desi tuga, radost, a da osjećaju i strah kod čovjeka.

Svadbeni maticin let

Mnogo toga sam saznala o pčelama. Njihov život I način rada su jako zanimljivi. Pratila sam kada isprate maticu na svadbeni let. Matica se u letu oplođava.

A kada su mi pčelari to pričali, čudila sam se dok se nisam sama uvjerila. Kada ona dođe sa svadbenog leta oplođena, sve pčele se raduju što će matica polagati jaja u ćelije saća i što će se vrsta produžiti.

Učim i danas o pčelarenju. Suština je da razumiješ pčele, one sve kažu, samo treba prepoznati šta govore. Potrebna je logika, strpljenje i ljubav.

Najteži posao joj je vrcanje. To se ne može odložiti. Pčele se odmaraju od transporta dva do tri dana kada se donesu sa ispaše i onda kreće posao.

–           To je najteže, ali i najslađe – otkrila nam je naša sagovornica.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY