MINISTAR ŠEMSUDIN DEDIĆ RAZGOVARAO SA ČELNICIMA FEDERALNOG PČELARSKOG SAVEZA

MINISTAR ŠEMSUDIN DEDIĆ RAZGOVARAO SA ČELNICIMA FEDERALNOG PČELARSKOG SAVEZA

SHARE

Na današnjem sastanku Ministar Dedić nije mnogo obećavao, ali je podosta zapisao u svoj notes i najavio nastavak razgovora

Nakon današnjih razgovora federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića i čelnih ljudi Federalnog saveza pčelara BiH, na čelu sa Sejom Deljom, jedino što se može izdvojiti kao vrijedno spomena jeste da je ministar saslušao pčelarsku delegaciju. Ponešto je i zapisao u svoj notes, te obećao da će na slijedećem sastanku konkretnije, detaljnije i duže analizirati sadašnju problematiku i mjere za poboljšanje pčelarstva u FBiH.

Delegacija FSP-a u sastavu Sejo Deljo, Selim Herić i Suvad Kahriman došli su s obrazom kod ministra Dedića. Uz medne, lijepo aranžirane poklone, u pismenoj formi su mu ukazali na brojne probleme u pčelarstvu i ranije zulume Federalnog ministarstva poljoprivrede prema pčelarima.

Delegacija pčelara smatra da je poticajna politika u FBiH prema pčelarima nepravedna. Oni smatraju da bi se podsticaji trebali dijeliti na osnovu broja košnica; tako bi se zaštitito i stimulisao i obični pčelar. Složio se s tim i ministar Dedić:

“Najlakše je davati poticaje po košnici, ali ko će nama garantovati da se radi ispravno na terenu, kako utvrditi stvarni broj košnica? U minulom periodu bilo je jako puno nepravilnosti i neregularnosti upravo u ovoj oblasti” – kazao je ministar Dedić, te najavio novu seriju sastanaka posvećenih razvoju i unaprjeđenju pčelarstva u FBiH. To podrazumijeva izradu zakonske regulative, jačanje projekta certificiranja u pčelarstvu, programe epidemiološkog nadzora pčelinjaka i zdravlja pčela, edukacije pčelara i borbe sa proizvođačima patvorenog meda.

Ministar Dedić danas nije puno obećavao pčelarima.Samo je bilježio i slušao! Najavio je nastavak razgovora “uskoro”, na što je Selim Herić iz Konjica kazao: “Tako su govorili i prethodni ministri”.

Da je ovaj ministar ozbiljniji, ipak, daje nadu Dedićeva želja za zajedničku fotografiju sa delegacijom pčelara FBiH, uz glasno izgovorene riječi: ZAJEDNO DO KVALITETNIJIH ZAKONA I KLIME U PČELARSTVU.

Prema zvaničnim podacima FSP-a u FBiH ima oko 8.000 pčelara, 229.000 košnica. Godišnja proizvodnja meda se kreće oko 2.800 tona i bilježi redovnu tenedenciju rasta.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY