Na Sajmu meda “Tuzla 2019”: ŠAMPIONSKI PEHARI HARAČIĆU I MAKANU, A ŠEHIĆ,...

Na Sajmu meda “Tuzla 2019”: ŠAMPIONSKI PEHARI HARAČIĆU I MAKANU, A ŠEHIĆ, KUTLIĆ I RENDIĆ NAJČEŠĆE PROZIVANI

SHARE

Sjajna sajamska manifestacija, na kojoj su najveći broj zlatnih medalja osvojili Bišćani, a pojedinačno Mato Kutlić iz Tešnja, Elvir Šehić iz bisera na Uni, Ramo Rendić iz Brčkog, te Pčelarstvo Užarević.

Sedmi po redu Sajam meda “Tuzla 2019” opravdao je u potpunosti epitet krajnje profesinalno odrađene sajamske manifestacije i dokazao kako organizator – najstarije tuzlansko Udruženje pčelara “Tuzla”, koje egzistira u koninuitetu preko 100 godina i na svome čelu ima odgovorne, savjesne i vrijedne ljude.

Sjajna atmosfera, izvanredna posjeta, odlična organizacija, zadovoljstvo na licima i organizatora i pčelara. Obično svaka sajamska manifestacija ima svoje mrlje, a ova tuzlanska ako je suditi po atmosferi u prepunoj sali Privredne komore TK (osjeti se to po pozitivnoj energiji) bez ijednog skandala. Sve je bilo dostojanstveno i profesionalno! Čista desetka! Čestitke tuzlanskim vrijednim entuzijastima Muberi Isabegović i Senadu Hodžiću, koji imaju razloga da naredne sajmove dočekaju sa još više optimizma i snage.

Oni su uspjeli ono što nije niko u BiH na dosadašnjim sajamskim manifestacijama – okupili su pčelare od Une do Drine i od Save do mora, koji su razočarani lobijima na većini dosadaašnjih sajamskih manifestacija, bili digli ruke od ocjenjivanja i ovakve vrste predstavljanja. A takvih je na stotine. Mnogi od njih svoje medove su poslali u Tuzlu na ocjenjivanje, ne radi prestiža, jer oni imaju reference i mimo sajamskih odličja, već da iskoriste i posljednju nadu kako se u BiH, ipak, ponešto može odraditi pošteno i odgovorno. I nisu pogriješili ni Bišćani, ni Sarajlije, ni Goraždaci, ni Brčaci, ni pčelari iz okruženja!

Inače, uzorkovano je oko 150 medova, najboljima su dodijeljene zlatne I srebrne medalje, te plakete. Šampionski pehari “Med medova Tuzla 2019” uručeni su Zlatanu Makanu iz Jablanice i Dini Haračiću iz Sarajeva, čiji je sin na svečanom proglašenju prilikom preuzimanja priznanja izmamio gromoglasan aplauz. Dino Haračić ga je predstavio kao direktora porodičnog pčelarstva “Haračić”.

Specijalna sajamska priznanja uručena su Udruženju pčelara iz Bihaća, apiterapijskim centrim Rendić iz Brčkog i Selimović iz Tuzle, zatim Hazim i Đenana Pirić, Ibrahim Halvađija, Mahir Dević, Arnela Avdić, Ramo Rendić, Halil Kurtović, pčelarstvo Imširović, pčelarstvo Palangetić, pčelarstvo Kutlić, Nazmija I Adnan Brković, Zoran Đurić i Elvir Šehić.

Dodijeljeno je 80-tak zlatnih i 30-tak srebrnih medalja za sve sortne medove, a najviše sajamskih zlatnih odličja propalo je Elviru Šehiću, Mati Kutliću, Rami Rendiću i Pčelarstvu Užarević.

U okviru dvodnevne sajamske manifestacija stručna predavanja održali su Midhat Jašić i Samir Omerović.
Pogledajte u galeriji dio atmosfete sa tuzlanskih sajamskih mednih dana. Opširnije pročitajte u printanom izdanju BH pčelara.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY