NIJAZ KADIRIĆ IZ SANSKOG MOSTA O TRETIRANJU PČELA OKSALNOM KISELINOM

NIJAZ KADIRIĆ IZ SANSKOG MOSTA O TRETIRANJU PČELA OKSALNOM KISELINOM

SHARE

Prvi tretman THYMOVARA počinje najkasnije 15 avgusta, nakon što se izvrca livadski med, i drugi oko 5. septembra, nakon toga u novembru ili decembru koristimo oksalnu kiselinu na način kako je objašnjeno u ovom tekstu

NIJAZ K ZA UNUTRAKad se u borbi protiv varoe spomene neka od kiselina, pčelari odmah pomisle na jake, otrovne kiseline koje su opasne za rukovanje. Posebno ako se naglasi da je neophodno zaštiti određene dijelove tijela prilikom upotrebe kiseline, tad pčelari odmah odustaju, a da nisu ni pokušali.

Oksalna kiselina nije opasna!

Kako bi razbio sve predrasude oko primjene oksalne kiseline ili bolje reći rastvora oksalne kiseline u sirupu, odmah na početku žalim da naglasim da je upotreba rastvora oksalne kiseline u sirupu u potpunosti bezopasna – kako za pčelara tako i za pčele.

Ne trebaju vam čak ni rukavice niti bilo kakva zaštitna oprema prilikom tretmana. Jedina opasnost po čovjeka je kod eventualnog udisanja oksalne kiseline u prahu, zato pažljivo sipajte oksalnu kiselinu u  vodu, te malo zakrenete lice.

Prije nego što krenemo u objašnjavanje praktične primjene moramo naglasiti da je primjena oksalne kiseline u periodu bez legla, novembar/decembar neophodno kako bi bili sigurni da će naše pčele izaći iz zime zdrave, jer primjenom drugih lijekova, bilo kojih, u periodu avgust/septembar, do 10% varoe će ostati u košnici. Tih 10% će uništiti oksalna kiselina i svesti broj varoe koje se mogu na prste prebrojati.

Priprema rastvora i temperatura!

Prvi uslov koji je neophodno zadovoljiti za efikasan tretman sa rastvorom oksalne kiseline jeste vanjska temperatura. Za vrijeme terapiranja zajednice temperatura bi trebala da bude između 5°C i 8°C. Ako je temperatura veća, pčele se prilikom rada uznemire i odvoje od klubeta, što će otežati cijeli postupak.

Sljedeći korak odnosi se na samu pripremu rastovara. Prvo što moramo uraditi jeste da izračunamo koliko nam je rastvora neophodno. Npr: Ako trebamo 1 litar rastvora oksalne kiseline, taj litar dijelimo sa 1,67 kako bi dobili količinu neophodne vode i šećera koji se stavljaju 1:1., a to je 1 litar : 1,67 = 600 grama šećera i 600 grama vode.

Neki preporučuju da doza bude 3,5% grama oksalne kiseline po litru a neki preporučuju 4,5%. Lično uzimam dozu od 4,5% ili 45 grama na 1 litar rastvora.

1. Prvo u flašu sipamo vruću vodu i stavljamo na vagu, treba nam 600 grama vode
2. Zatim sipamo 600 grama šećera
3. Zatim sipamo 45 grama oksalne kiseline u prahu
Ova se smjesa mućka sve dok se šećer u potpunosti ne otopi. Kad se rastvor otopi i postane mlakast spreman je za upotrebu.
Nakapavanje sa kapaljkom

Nakapavanje se vrši direktno po pčelama koje su u trenutku tretmana u klubetu između ramova. Nakapavanje ne treba da bude kap po kap već tanki mlaz koji se brzo nanosi po pčelama. Najbolji način nakapavanja je direktno iz bočice. Uvijek treba voditi računa da je tečnost mlakasta.

Količina rastvora po ulici pčele iznosi oko 5 ml, međutim, time se ne treba previše opterećavati jer bi nam to oduzelo puno vremena i košnice bi bile dugo otvorene na hladnom zraku. Tanki mlaz se nanosi kao da na papiru povlačite olovkom liniju. Ako se sve izvodi ispravno košnica ne bude otvorena više od pola minute. Samo nakapavanje sa bočicom „Bienwahla“ traje desetak sekundi zbog namjenske nakapaljke. Inače Bienenwahl nije ništa drugo do rastvor oksalne kiseline sa dodanim aromama.

Kako pčelari ne bi pogrešno shvatili, korištenje oksalne kiseline se radi samo u kombinaciji sa drugim načinima borbe protiv varoe. Na našem pčelinjaku prije korištenja oksalne kiseline u decembru mjesecu, u zadnje dvije godine koristimo isključivo THYMOVAR i to u dva navrata.

Prvi tretman THYMOVARA počinje najkasnije 15. avgusta, nakon što se izvrca livadski med, i drugi oko 5. septembra, nakon toga u novembru ili decembru koristimo oksalnu kiselinu na način kako je objašnjeno u ovom tekstu.

Na kraju teksta izdvajamo sljedeće zaključke:
1. Rastvor oksalne kiseline je najefikasnije sredstvo za zimsko čišćenje varoe
2. U potpunosti bezopasan kako za rukovanje tako i za pčele
3. Topli rastvor oksalne kiseline se nakapava direktno po pčelama oko 5 ml sirupa kad su pčele u klubetu
4. Većina varoe opada drugi dan, nakon 48 sati
5. Na 1 l ide 4,5% dihidrata oksalne kiseline ili 45 grama na 1 litar sirupa napravljenog u omjeru 1:1
6. Tretiranje se vrši na temperaturi između 5 °C i 10 °C

       OLYMPUS DIGITAL CAMERADokazano: varoa opada

Nakon što se tretman nakapavanja rastvora oksalne kiseline završi i prođe prvih 24 sata treba izvršiti i prvo provjeravanje opadanje varoe. U našem slučaju na jednoj kontrolnoj košnici nakon 24 h, opalo je 29 varroa. Na drugim košnicama na kojima smo postavili kontrolni papir prosjek opadanja je bio 10 – 12 varroa.

Međutim, nakon 48 sati, broj opale varoe se naglo povećao. Na košnici na kojoj je opadanje nakon 24 h bilo 29 Varoa, nakon 48 sati broj opale varroe bio je 101 varroa. Da bi se na kraju nakon 6 dana broj opale varoe povećao na 270 varoa. Sve pčele su izašle iz zime zdrave.

Oksalne kiseline ima i u peršunu!

Većina pčelara bez ikakvog osnova izbjegavaju primjenu oksalne kiseline jer je ona navodno otrovna. Koliko je ona otrovna vidjećemo iz sljedećeg primjera. Pripremamo rastvor od 3,5% do 5% aktivne supstance, dakle vrlo blag rastvor.Skoro da nema povrća da nema u sebi oksalne kiseline, npr., peršun ima 1,7%.

Osim što smo zaključili da je oksalna kiseline u potpunosti bezopasna, također, je poznato da je ona i najjeftinije sredstvo za zimsko čišćenje varoe. Osim toga, istraživanjima se utvrdilo da je efikasnost oksalne kiseline u periodu bez legla i 99%.

Za one koji još uvijek nisu sigurni da sami miksaju oksalnu kiselinu, naša zadruga se potrudila da za njih pripremi gotov rastvor u specijalnoj posudi koji je jednostavan za upotrebu. Na slici vidite pripravak pod nazivom OKSAL, koji se otvaranjem čepa nanosi iznad pčela i pritiskom bočice izlazi tanki mlaz kroz malu rupicu po pčelama, popuštanjem pritiska curenje prestaje. Brz, efikasan, i vrlo ekonomičan. Pripravak je identičan vrlo skupom austrijskom lijeku pod nazivom bienenwahl.

/arhiv BH pčelara/

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY