Novo rukovodstvo u Savezu pčelara TK i novi vjetrovi: ŠTA ĆE SE...

Novo rukovodstvo u Savezu pčelara TK i novi vjetrovi: ŠTA ĆE SE DEŠAVATI SA SAJMOM „MEDNA TUZLA“, HOĆE LI SVI PČELARI DOBIJATI KANTONALNE PODSTICAJE….?

SHARE

Ovo su samo neka od pitanja na koja će vrlo brzo dati odgovore novoizabrano rukovodstvo Saveza pčelara TK na čelu sa Fadilom Vrtagićm i Senadom Hođićem. Krenulo se angažovano i odgovorno, smijenjeni svi dosadašnji delegati i nosioci funkcija.

Fadil Vrtagić

Godinama se na području TK među pčelarima nije osjećala pozitivna klima, niti jedinstvo kao što je to prisutno tokom zadnja dva mjeseca. U rad Saveza pčelara Tuzlanskog kantona konačno su se uključili svih 14 udruženja, što se smatra jednim od najvećih iskoraka u radu jedne od najbrojnih pčelarskih organizacija u Federaciji BiH.

Oni su polovinom decembra prošle godine odlučili da „pometu“ sve dotadašnje nosioce funkcija. Smijenili su ih, a izabrali nove sposbne i vrijedne ljude. Za predsjednika su izabrali Fadila Vrtagića, iz Živinica. Kod ove odluke su se vodili činjenicom da su Živiničani najbrojnije i jedno od najbolje organizovanih pčelarskih udruženja na području TK (imaju preko 200 članova). Za podpredsjednika je izabran Senad Hođić.

Došlo je i do smjene Upravnog odbora, komisija, čak i delegata u organima Federalnog saveza pčelara. Umjesto rahmetli Muradifa Kalesića i Asmira Durakovića, kojeg baš ne sevdišu mnogi pčelari (osim Seje Delje) izabrani su Vrtagić i Hođić.

Mnogo je zacrtanih aktivnosti i projekata. Ipak, prioritet je započeti pregovore sa Vladom TK o visini i načinu isplate podsticaja. Sadašnji način isplate nije pravedan, iako je iznos zadovoljavajući (12,00 KM). Kantonalne podsticaje su se dijelili do 19 društava.

S toga su u Savezu pčelara TK formirali Komisiju koja će pripremiti prijedloge mjera za kvalitetnije uređenje Pravilnika o podsticajima, a to znači da pravo na podsticaje ostvaruju svi pčelari, bez obzira na broj košnica.

Bilo je riječi i o održavanju Sajma „Medna Tuzla“. Šefik Čivić, predsjednik Udruženja pčelara „Nektar“ je predložio da „Mednu Tuzlu“ organizuje njegovo udruženje jer će tako, prema njegovim riječima, Grad Tuzla pomoći sajamsku manifestaciju. A ako se pojavi kao organizator Savez pčelara TK mala je vjerovatnoća da će stići donacija od Grada.

Čivićev prijedlog je odbijen, uz napomenu da je osnivač Sajma „Medna Tuzla“ Savez pčelara TK. Rečeno je da bi najbolje rješenje bilo da „Mednu Tuzlu“ zajednički organizuju oba tuzlanska pčelarska udruženja, ali o tome će konačnu odluku donijeti Predsjedništva i jednog i drugog Udruženja…
Više informacija objavit ćemo u našem printanom izdanju 15.2. 2020. (bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY