PČELAR DUŠAN TRIŠIĆ, LOPARE: Meni može zafaliti meda, ali pčelama ne smije!

PČELAR DUŠAN TRIŠIĆ, LOPARE: Meni može zafaliti meda, ali pčelama ne smije!

SHARE

Dušan Trišić već 14 godina uspješno pčelari u Podgori, naselju udaljenom 15-ak kilometara od centra Lopara. Reći će kako je ovaj kraj idealan za bavljenje pčelarstvom.

Dusan TrisicPodgora je jedno tipično majevičko selo, smješteno u majevičkoj podgorini zbog čega je i dobilo takvo ime. Naselje obuhvata veliku teritoriju, a Dušanov pčelinjak i kuća smješteni su na oko 400 metara nadmorske visine.

– Kraj je izuzetno bogat bagremom, lipom, šumom, livadom… tako da dobijam raznovrsne i kvalitetne medove – hvali nam se Dušan.

Kao i veliki broj njegovih kolega pčelara, i Dušan se odmah počeo žaliti na ovogodišnje vremenske neprilike. Biljke su slabo medile. Pčele skoro da nisu unosile nektar u košnice.

– Planirao sam izvrcati negdje oko dvije tone meda. daj Bože, da izvrcam i 30 posto od planiranog – žali se Dušan koji u svome posjedu ima 100-tinjak košnica.

Dušan priča da u svakoj košnici za zimu ostavlja između 12 i 14 kilograma meda. Usto, ako zima bude duga i oštra, u rezervi ima i visokokvalitetne pogače.

– Meni može zafaliti, ali pčelama ne smije – kaže Dušan.

Objašnjava kako u Podgori zime nisu toliko strašne. On je zapamtio samo jednu takvu. Onu prije dvije godine.

– Vjerujte mi, nema te zime koja može nauditi pčelama ako su zdrave, jake i ukoliko ste im ostavili dovoljno kvalitetne hrane – bez puno mudrovanja otkriva osnovni recept za dobro prezimljavanje pčela.

Iako se pčelarstvom bavi već 14 godina, tek u zadnjih nekoliko godina se u potpunosti posvetio ovome poslu. Više mu nije samo hobi, nego osnovno zanimanje. Tvrdi kako je radio za bijeljinsku pčelarsku firmu “Bimed”. Međutim, kako se njegov pčelinjak širio a samim tim i obim poslova, odlučio je krenuti u vlastiti biznis.

– Pomaže mi supruga i naše dvije kćerkice. One su zadužene za najslađi dio, vrcanje meda, a ja radim sve ostale poslove na pčelinjaku. Osim toga, imamo i nešto stoke. Poljoprivreda nam je jedino i osnovno zanimanje. Znam da je ovo težak posao, ali istovremeno i sladak. Od pčelarstva se ne može obogatiti, ali se može živjeti. Ove godine to će biti teško, ali se nadam da se ovako nešto neće ponoviti – kaže Dušan, po zanimanju trgovac i vozač.

– Registrovao sam poljoprivredno gazdinstvo i pčelarstvom se mislim baviti do kraja života!

U svome kraju poznat je kao vrijedan, marljiv i pošten poljoprivrednik. Med i ostale pčelinje proizvode uglavnom prodaje na kućnom pragu. Određene količine plasira i po trgovinama zdrave hrane.

– Osim meda, jako je tražen i polen koji skupljam. Slijedeće godine okrenut ću se još više njegovoj proizvodnji – kaže pčelar Trišić. (Arhiv BH pčelara/A. HODŽIĆ)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY