Pčelar i vozač autobusa Miroslav Katić: Umor od volana nestaje uz milozvučno...

Pčelar i vozač autobusa Miroslav Katić: Umor od volana nestaje uz milozvučno zujanje pčela

SHARE

Džaba ti svo znanje, stručnost i praksa ako ti pčele ne voliš, ako ih samo “cijediš”, ako si nemaran, lijen, kasniš  s obavezama i radovima na pčelinjaku! Za mene je iskusan i dobar pčelar onaj koji ima malo ili nimalo gubitaka na pčelinjaku.

U porodici Miroslava Katića, četrdesetjednogodišnjeg vozača autobusa iz naselja Piskavice kod Banjaluke, prije njega, niko se nije bavio pčelarstvom. Danas, uz Miroslava, pčele i pčelarstvo zavoljela je cijela njegova porodica.

Početni hobi, s godinama je rastao do posla, onda i biznisa. Danas su svi Katići zaluđeni pčelama. Vole ih i prema njima dijele i gaje istu strast.

“Nekako je sve počelo spontano, slučajno. Ma sudbina je to. Godine 1996. sam slučajno pred kućom našao i uhvatio roj pčela. Odlučio sam da ga zadržim. Nije se niko prije mene bavio pčelarstvom u porodici pa je bilo malo sumnje i nedoumice – šta, kako? Ali vjerujte mi na riječ, ja sam u trenutku hvatanja roja osjetio neopisivu ljubav prema pčelama. Jednostavno, desio se taj neki čarobni “klik” i ljubav je rođena. Tu, na licu mjesta se odlučujem baviti pčelarstvom – pripovijeda Miroslav za BH pčelar.

 Bez pčelinjih bolesti

Danas Miroslav s ponosom ističe da posjeduje pravi pčelinje carstvo koje broji oko 170 LR košnica.

“Kako je rasla moja ljubav prema pčelama i znanje, tako je i rastao broj košnica. Mogu reći da sam se ozbiljno počeo baviti pčelarstvom od 2000. godine. I ovo nije kraj. Namjeravam još proširiti pčelinjak – kaže Miroslav za BH pčelar.

S Miroslavom smo razgovali i ranije, jedne prilike u junu 2015. godine, radeći anketu za BH pčelar. Tada nam je Miroslav kazao da je od 130 košnica izvrcao bagrema oko 1800 kg meda. budući da Miroslavu pčelarstvo nije osnovno zanimanje, upitali smo ga ko mu pomaže i na koga se može osloniti u bilo koje doba dana ili noći.

“Svi! Uz mene se pčelarstvom bavi cijela porodica. Otac Milorad mi pomaže u pčelinjaku, a ostali članovi porodice učestvuju u proizvodnji i pakovanju propolisa, meda i drugih proizvoda. Med pretežno prodajem mještanima po cijeni od 12 KM. Pored bagremovog meda kojeg imam u najvećim količinama, tu su livadski, kestenov i šumski med – kaže Miroslav.

Do sada se, priča nam, na svu sreću, nije susretao sa bolestima pčela.

“To je za mene nepoznanica. Inače, tokom zime pčelinjak je stacioniran ovdje u Piskavici, a tokom ljeta pčele selim na Kozaru i Manjaču.

Pčele kao mentor

Naš sagovornik ozbiljno pčelarstvo opisuje pojmovima “ljubav” i “odgovornost”.

„Džaba ti svo znanje, stručnost i praksa ako ti pčele ne voliš, ako ih samo “cijediš”, ako si nemaran, lijen, kasniš  s obavezama i radovima na pčelinjaku! Za mene je iskusan i dobar pčelar onaj koji ima malo ili nimalo gubitaka na pčelinjaku. Onaj ko ovom poslu pristupa krajnje profesionalno, posvećeno – kaže Miroslav.
On, pored svojih drugih obaveza, svakog dana izdvoji i vrijeme za pčele. U prosjeku je to nekih pet sati.

„Svaki posao je naporan i ima svoju težinu. Vozač sam autobusa. Umor od volana nestaje u pčelinjaku. To je moj lijek, snaga, antidepresiv. Blještava budućnost koja sklanja crnilo sa crne svakodnevnice – priča nam Miroslav koji, za razliku od većine drugih pčelara, nije imao mentora na početku svog bavljenja pčelarstvom.

„Mentor su mi bile pčelice i literatura od Venere. Išao sam polako vođen logikom da gdje danas pogriješim, sutra sigurno neću. Tako se uči. Nijedan pčelar ne pčelari isto. I tako i treba da bude…

MOJI SAVJETI PČELARIMA POČETNICIMA
1. da ne kreću s velikim brojem košnica, nego da se postepeno proširuju kako stječu znanje od starijih pčelara.

2. da koriste novo suđe/opremu.

3. da uzimaju rojeve od provjerenih pčelara.

4. da se ne bave pčelarstvom ako misle da će se brzo obogatiti i da se ne bave pčelarstvom ako pčele ne vole! (bhpčelar/E.K./arhiva)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY