Pčelar Salih Lučkin tvrdi: IMAM NAJBOLJI HVATAČ POLENA!

Pčelar Salih Lučkin tvrdi: IMAM NAJBOLJI HVATAČ POLENA!

SHARE

“Umeće” se za minut, polen je 100 % čist, može ostati do zime! Osim specijalnih krovova čiji je život „vječan“, nema njihovog propadanja a plus su pogodni za sve vremenske uslove, u zadnjih nekoliko godina osmislio sam i specijalni hvatač za polen

Salih Lučkin, profesionalni pčelar iz Sarajeva, važi za nekoga ko se stalno trudi da svoje pčelarstvo usavrši. Kao ratni vojni invalid, u pčelarstvu je našao svoj lijek i spas. Njegovi počeci pčelarenja i nisu specifični.

Tvrdi da je jednostavno, baš kao i njegove pčelice, bio nadahnut da se bavi ovim pozivom. Mentore nije imao nego je sve sam naučio. Zapravo, on kaže da se jednostavno to znanje u njemu nalazilo. Danas, ne samo da je uspješan pčelar nego je i vrstan u iznalaženju novih tehnologija i načina pčelarenja.

       Mnoge koristi

– Otkako pčelarim, trudim se da sebi olakšam rad na pčelinjaku. Tako sam u svim ovim godinama isprobao brojne inovacije koje su mi uveliko pomogle: skratile su mi vrijeme rada, poboljšalje su kvalitet ali i sačuvale leđa koja su nastradala jš prije mnogo godina. Osim specijalnih krovova čiji je život „vječan“, nema njihovog propadanja a plus su pogodni za sve vremenske uslove, u zadnjih nekoliko godina osmislio sam i specijalni hvatač za polen – kaže Salih.

Objašnjava kako je riječ o nečemu zaista izuzentom. Tvrdi da ga svaki pčelar sam sebi može izraditi u radionici a njegove prednosi u odnosu na neke klasične i dosadašnje koje je koristio su mnogostruke, a Salih neke od njih nabraja ovako:

1. Ovaj hvatač polena pčele propolisom neće zalijepiti pa da ga ne možeš izvaditi bez dizanja košnica
2. U košnici može biti ostati čitavo ljeto, kada se prikuplja polen, samo se postavi uložak.
3. Polen je u ovom hvataču sto posto čist!
4. Sve operacije i uvođenje i izvođenje iz funkcije hvatača ne zahtijevaju nikakav fizički napor, nije potrebno nikakvo dizanje košnice.
5. Hvatač polena se postavi i izvadi jako brzo, za nepunu minutu

– Neki moji prijatelji pčelari koriste hvatače kod kojih polen nije zaštićen od prljavštine, plus kada ga hoće izvaditi, svaki put moraju podizati košnicu. To je veliki teret. Također, kada prestanu kupiti polen, hvatač moraju izvaditi što kod ove moje inovacije to nije potrebno.

Ovaj hvatač može stajati u košnici tokom čitave sezone, do zime. Kada želite prikupljati polen, samo stavite uložak, prikupljate polen dva-tri dana i samo izvadite uložak. Pčele nesmetano mogu tada komunicirati jer hvatač koji ostaje potpuno odgovara svim karakteristikama leta. Ukoliko vam se poslije ponovo javi potreba da prikupljate polen, samo umetnete hvatač, bez ikakvog tereta i bespotrebnog gubljenja vremena – objašnjava Salih.

U nastavku teksta pročitajte kako on objašnjava izradu hvatača. Kaže da će se najbolje na slikama vidjeti o čemu govori i piše.

– Ovo je pojednostavljeni primjerak. Naravno, svi pčelari mogu na osnovu ovoga praviti razne varijacije kada su u pitanju određene letvice, njihov izgled i sl. Jer, ja sam pravio iz dva dijela, letvice sa strane, neki će vjerovatno želejti to napraviti iz jednog dijela. Uglavnom, dat ću osnovne smjernice kako to napraviti, sa nekim dimenzijama, a za sve eventualne nejasnoće, bilo bi mi drago da se pčelari jave i da im pomognem – kaže Salih koji ove hvatače, za one koji nisu spremni da ih lično naprave, i prodaje po cijeni od 30-ak maraka.

                             Kako ga izraditi?

Hvatač polena kojeg sam ja osmislio izgleda ovako:

SLIKA 1

1. Vanjske dimenzije su mu 305 mm dužina i 215 mm širina, a visina je 19 mm, s tim da dimenzija prednje strane odgovara dimenziji leta košnice sa kojom se pčelari (vidi sliku 1)

2. Hvatač još sadrži plastični uložak 195 x 262 mm a sastavljen je od: tri dijela za prolaz pčela i jednog dijela pune plastike koji su pričvršeni letvicama debljine 8 mm sa obje strane (vidi sliku 2)

SLIKA 2

3. Na hvataču još postoji i vodilica u koju se umetne uložak hvatača (vidi sliku 3)

SLIKA 3

4. Na hvataču postoji i izlaz na koji pčele i trutovi mogu nesmetano izlaziti iz košnice. To im omogućava lim koji je savijen pod uglom od 45 stepeni za izlaz pčela. On dopušta izlaz, ali ne i ulaz u košnicu

5. Također, na hvataču se nalazi i lim kojim je hvatač pokriven da bi polen koji se sakupi bio potpuno čist (vidi sliku 4)

SLIKA 4

Za ovaj hvatač su potrebne sve vrste podnjača koje imaju laticu za sakupljanje polena. Za uvođenje u funkciju ovog hvatača potrebno je izvaditi leto košnice i na njegovo mjesto, to jest podnjaču, umetnuti hvatač a da time ništa ne mijenjamo vanjski izgled podnjače i leta. Po prestanku uzimanja polena potrebno je samo izvaditi uložak hvatača koji se veoma lako vadi i umeće. Kada se izvadi uložak, pčele normalno rade. Ovaj hvatač možete ostaviti u košnici sve do zime – objašnjava Salih kojeg u slučaju nejasnoća oko izrade možete kontaktirati na broj telefona: 061/925-505. (BH PČELAR/A. Hodžić).

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY