PČELAR ŽARKO ILIĆ, KOROVI, SRBAC: SA 50 KOŠNICA MOŽE SE ZARADITI I...

PČELAR ŽARKO ILIĆ, KOROVI, SRBAC: SA 50 KOŠNICA MOŽE SE ZARADITI I DO 12.000 KM!

SHARE

 Žarko Ilić jedan je od najstarijih pčelara u srbačkom selu Korovi. Prije 40 godina kao poklon za 8. mart ženi kupio košnicu

bh pcelar 38 pcelar Zarko Ilic SrbacU srbačkom selu Korovi, u podnožju planine Motajica, duže od 40 godina pčelarstvom se bavi 78-godišnji Žarko Ilić, a u tome mu pomaže dvije godine mlađa supruga Ristana.

– Sve je počelo 1974. godine za Dan žena, kada sam Ristani na dar donio košnicu pčela da joj život bude slađi i da joj sve teče kao med i mlijeko. Za uspjeh u odgajanju pčela, koji je kasnije uslijedio, najzaslužniji je bio Čeh Miro Holubek iz susjednog sela Nova Ves, koji mi je od prvog dana davao korisne savjete i literaturu – priča starina Žarko koga smo zatekli na prihranjivanju 25 pčelinjih društava, što je tek polovina od onoga koliko je imao prošle godine.

    Novi početak

Žarko kaže da je ovo četvrta godina zaredom kako se njegove kolege bore za preživljavanje pčelinjih društava jer nemaju kvalitetnu ispašu zbog čestih kiša, ekstremno visokih temperatura, a izložene su i napadu raznih parazita i bolesti.

– Najveće stradanje imao sam 2002. godine kada sam otišao na operaciju srca u Beograd. Tada mi je od ukupno 80 pčelinjih društava stradalo 78, ali su samo u dvije košnice pčele preživjele, pa je bilo dovoljno za novi početak i razmnožavanje do brojke 55, koliko sam imao prošle godine – kaže Žarko i dodaje da se osim meda može dobro zaraditi i od prodaje rojeva čija se cijena kreće od 40 do 50 maraka.

 Komercijalan hobi

Žarko tvrdi da se od ovog hobija može pristojno živjeti. Kaže da pčelar sa 50 košnica i sa prosječnim prinosom od oko 20 kilograma po košnici dobija tonu meda čija je vrijednost 12.000 maraka.

– Hvala bogu da se za gajenje pčela interesuju mlađi ljudi, pa i penzioneri, kao što je moj prvi komšija i rođak Drago, austrijski penzioner koji mi redovno nabavlja lijekove u inostranstvu. Njemu sam poklonio tri roja i sada mu dajem savjete onako kako sam ih ja dobijao od Mire Holubeka – kaže Žarko i dodaje da ga raduje što je u Srpcu formirano Udruženje pčelara „Košnica“, koje bi trebalo da se izbori za veće podsticaje od opštine Srbac jer sadašnjih pet maraka po košnici nije dovoljno. (BH PČELAR/ O. Nikičević)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY