Pčelari Jablanice i Posušja u studijskoj posjeti Trebinju: Uzgoj matica, selidba pčela,...

Pčelari Jablanice i Posušja u studijskoj posjeti Trebinju: Uzgoj matica, selidba pčela, proizvodnja pogača, prikupljanje polena…

SHARE

Grupa od 10 naprednih pčelara iz Jablanice i Posušja učestvovala je u studijskoj posjeti Trebinju 27. i 28. maja ove godine. Tema studijske posjete bila je diversifikacija pčelarskih aktivnosti, a domaćin je bio mr. sci. Radivoje Maksimović, predstavnik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

studijskoPčelari iz Jablanice i Posušja posjetili su i pčelinjak Vlade Anđelića u Gornjem Vrbnu, gdje je praktično prezentirana metodologija uzgoja matica, problemi, prepreke i načini njihovog prevazilaženja.

Pčelar Savo Ljubibratić je na svome pčelinjaku u Dužima prezentirao svoje metode pčelarenja, sa akcentom na selidbu pčela kako bi se maksimizirala pčelinja paša na određenim područjima.

Tokom posjete održan je i sastanak s predstavnicima Pčelarske zadruge Žalfija i posjećeni su njihovi pogoni za proizvodnju pogača za pčele i satnih osnova, a razgovaralo se o mogućnostima saradnje.

U završnici, tokom posjete pčelinjaka domaćina, Radivoja Maksimovića, praktično su prikazane različite metode i tehnologije prikupljanja polena, uzgoj matica, dvomatično pčelarenje, otkrivanje i prevencija zaraznih bolesti kod pčela.

Studijska posjeta je dio projekta Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini kojeg implementira Udruženje građana „Nešto Više“, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY