Pčele vole Tuzlu: Roj se uhvatio za zid Čaršijske džamije

Pčele vole Tuzlu: Roj se uhvatio za zid Čaršijske džamije

SHARE

Neki prolaznici su fotografisali, divili se neobinom prizoru, a pojedini su govorili da nije slučajno roj pčela završio na ovoj džamiji i u Tuzli.Neobična današnja i istovremeno prelijepa tuzlanska slika. Roj pčela “prozujao” je centrum Tuzle, da bi se uhvatio za zid Hadži Hasanove džamije, poznatije kao “Čaršijska džamija”, smještene u centru grada. Neki prolaznici su fotografisali, divili se neobinom prizoru, a pojedini su govorili da nije slučajno roj pčela završio na ovoj džamiji i u Tuzli.

Iz džamije niko nije reagirao, ali je ulični prodavač ispred džamije, pozvao Sejfudina Rekića, tuzlanskog pčelara. a roj je skinuo Dzevad Fazlić, poznati tuzlanski pčelar i član Društva “Nektar”. Bili su tu i vlasnik limarske radnje koja se nalazi u neposrednoj blizini džamije, te ulični prodavač.

Nakon svega roje je otišao čovjeku kojem niko nije uspio zapisati ime, dovezao se automobilom sa stranim registarskim tablicama. Prilikom preuzimanja roja zahvalio se prodavaču vaktija, limaru, Fazliću i Sejfudinu, te ih blagoslovio za dar s neba i zidova Čaršijske džamije u Tuzli.

“Sve je ovo lijepa poruka tuzlanskim vlastima da ubrzajku dozvolu za lokaciju “URbanom pčelinjaku” kojeg planiramo ove godine postaviti u Tuzli. I to nedaleko od Ćaršijske džamije – kazao nam je Šefik Čivić, predsjednik Udruženja “Nektar”.(bhpčelar/E.M.)

Sejfudin Rekić sa rojem na Čaršijskoj džamiji

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY