Piramida uspjeha: novogradski SZR “Nukleus” – Od jedne košnice do proizvodnog pogona

Piramida uspjeha: novogradski SZR “Nukleus” – Od jedne košnice do proizvodnog pogona

SHARE

“Nukleus” danas predstavlja jednu od najjačih firmi za proizvodnju košnica i prateće opreme od drveta na našim prostorima. Ovo je još jedan dokaz da se upornim radom može uspjeti u našoj zemljiNa ušću rijeke Sane u Unu, na važnoj raskrsnici puteva iz Panonske nizije prema planinsko – kotlinskoj oblasti smješten je Novi Grad. Bog kao da je znao da će na ovom području pčelarsto biti jedno od najčešćih zanimanja, pa im je podario izuzetnu klimu, mnogo vode i raznolikog medonosnog bilja koje daje izuzetan med, karakterističnog mirisa i okusa. U tom raju na sjeveru naše zemlje, pčelari su izuzetno cijenjeni ljudi, bili profesionalci ili hobisti.

U ovo smo se uvjerili u razgovoru sa Željkom Lukićem, jednim od najvećih ondašnjih pčelara, ali i proizvođača pčelarske opreme. Sedam kilometara od gradskog jezgra, u mjestu Ravnice, Željko i njegova Supruga Vesna, osnovali su, danas veoma uspješnu, pčelarsku firmu “Nukleus”.

“Prije 5 – 6 godina, počeo sam se baviti pčelarstvom – govori Željko dok gleda kako pčele iz 130 košnica plešu na toplom avgustovskom suncu. Na licu mu se vidi sreća, u glasu osjeti ponos na ono što je do sada postigao.

Prve pčele, prva košnica

Kupio je prvu košnicu zajedno sa pčelinjim društvom. Drugu je sam napravio. I treću. Pčele su se rojile, a Željko im pravio košnice. Ubrzo su i prijatelji došli po svoje košnice. Od male stolarske radnje i proizvodnje košnica za svoje potrebe, SZR “Nukleus” danas pokriva veliki dio tržišta Bosne i Hercegvoine i Hrvatske.

“Od jedne košnice za hobi, za svega nekoliko godina napravili smo 130 proizvodnih pčelinjih društava, pogon za proizvodnju svih tipova košnica koje su danas već prepoznatljive kako na domaćem, tako i na regionalnom tržištu – kaže Željko.

“U planu je proširenje proizvodnje kako bi mogli odgovoriti na zahtjeve tržišta. Proizvodimo sve vrste košnica i i dijelova za košnice. Naše košnice su isključivo od čamovog i lipovog drveta. Izrađuju se po savremenim tehnologijama. Posjedujemo moderne mašine na kojima rade vrsni stručnjaci – stolari – govori Željko

Upornost, rad i požrtvovanost, a više puta i nedostatak dnevnog radnog vremena je formula kako se za kratko vrijeme može postići uspjeh u proizvodnji opreme za pčelarstvo i pčelinjih proizvoda.

Uvijek može bolje

“Nukleus” danas upošljava i deset radnika te mjesečno proizvodi 400 košnica. Kupuju ih pčelari iz naše zemlje, ali i Hrvatske, Slovenije, te Srbije. Željko vjeruje da pčelarstvo naše zemlje može još više napredovati.

“Bilo bi dobro kad bi država stala iza pčelara, bez obzira koliko ima košnica. Ne moraju to biti veliki poticaji, ali da budu redovni. Nažalost, pčelari su prepušteni sami sebi – kaže Željko

“Kvalitet proizvoda koji nudi SZR “Nukleus” garantuje dalje proširenje proizvodnje, kao i otvaranje novih radnih mjesta. Kvalitet proizvoda, njihova dostava i poštovanje rokova, recept su za uspjeh našeg preduzeća – dodaje Željkina supruga i ponosna vlasnica firme Vesna Pavković.

Košnice i dijelovi košnice proizvedene u pogonima “Nukleusa” zasigurno su jedne od najboljih, najkvalitetnijih i najpovoljnijih košnica na našem tržištu.

– Radimo sve tipove košnica. Kompletna košnica se može nabaviti za 65 maraka pa na gore – kaže Željko. (J.H./bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY