Pogledajte: PČELARSKU KARTU PALA!

Pogledajte: PČELARSKU KARTU PALA!

SHARE

Prije 6 godina registrovali su 141 pčelara i 1868 košnica. U registar su upisani svi pčelari, čak i oni sa jednom košnicom

Malo je poznato da su na Palama prvi uradili Pčelarsku kartu. Bilo je to još prije šest godina, kada su se prilagođavali entitetskom Pravilniku o evidenciji pčelinjaka i pčelara u RS, prema čijim odrebama su svi pčelari sa ovog područja dužni se prijaviti lokalnom udruženju pčelara, zadruzi ili opštini kako bi se objedinila entitetska evidencija pčelinjaka i pčelara!

Prema riječima Momčila Ćosovića, tadašnjeg sekretara Udruženja pčelara „Pale“, oni su taj posao uradili prije nego što je Pravilnik i službeno objavljen.

„Registrovali smo 141 pčelara i 1868 košnica. U registar su upisani svi pčelari, čak i oni sa jednom košnicom. Svaki naš pčelar dobio je kartu, mapu lokaliteta gdje su smještene negove pčele, na kojoj su ucrtani i pčelinjaci ostalih pčelara u prečniku od 3 km – kaže Ćosović.

Novac za katastar pčelinjaka za paljanske pčelare obezbijedila je Razvojna agencija Istočno Sarajevo. Katastar pčelinjaka naročito će doprinijeti u suzbijanju pčelinjih oboljenja na području RS. (bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY