Ponosan ministar Haris Bašić: ISPRAVILI SMO SVE NEPRAVDE PREMA SARAJEVSKIM PČELARIMA I...

Ponosan ministar Haris Bašić: ISPRAVILI SMO SVE NEPRAVDE PREMA SARAJEVSKIM PČELARIMA I POVEĆALI PODSTICAJE!

SHARE

Pored toga što smo povećali podsticaje, učinili smo nešto što je, po mom mišljenju bilo apsurdno, a to je da nije bilo dozvoljeno podzakonskim aktima da se pčelinja društva sele iz Kantona Sarajevo u periodu kada su ona ugrožena

Na nedavno održanom, četvrtom po redu Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, koji je održan u Sarajevu, među oko 200 impoznatnih stručnjaka iz akademske zajednice i pčelarstva iz BiH, ali i svijeta, bio je prisutan i Haris Bašić, ministar privrede Kantona Sarajevo, koje je i finansijski pomoglo ovaj skup.

On je naglasio da pčelarstvo, kao segment privrede ima veliki potencijal, te je najavio nastavak podrške kako bi med iz Bosne i Hercegovine bio prepoznatljiv na tržištima regije i svijeta. Dodao je da je ova grana privrede nedovoljno iskorištena u BiH, pa i u regiji.

A onda se počeo hvaliti. Čini se s razlogom! Hvale ga i sarajevski pčelari. Bašić je kazao slijedeće:

„Od kada sam ja ministar, mi smo u Kantonu Sarajevo podržali pčelarstvo na malo značajniji način; povećali smo podsticaje i to sarajevski pčelari dobro znaju.

Pored toga što smo povećali podsticaje, učinili smo nešto što je, po mom mišljenju bilo apsurdno, a to je da nije bilo dozvoljeno podzakonskim aktima da se pčelinja društva sele iz Kantona Sarajevo u periodu kada su ona ugrožena. Svi znamo kako u Bosni zimske prilike znaju biti teške, a onda su prethodne vlade pčelare dopunski „kažnjavale“ apsurdnim aktom da ne mogu ostvariti podsticaje, ako im sva prijavljena društva nisu locirana na pčelinjaku unutar SA kantona.

Takva politika je prošlost. Mi smo to ispravili i znam da su nam pčelari da su pčelari današnjoj Vladi Kantona Sarajevo veoma zahvalni zbog toga – kazao je ministar Bašić, a autoru ovih redaka je dobacio (da niko ne čuje): „Hoćetel me opet napadati“? (bh pčelar/E. Milić)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY