Poticaji i lopovluci: KAKO JA „BABINA LUTKICA“ ELVIRA ABDIĆ DOBIJALA POTICAJE ZA...

Poticaji i lopovluci: KAKO JA „BABINA LUTKICA“ ELVIRA ABDIĆ DOBIJALA POTICAJE ZA PČELE KOJE NEMA I PRINOSE OD 100 KG. PO KOŠNICI?

SHARE

Kako su Vlada USK, Općina Kladuša i Federalna vlada babinoj kćerki ElvirI Abdić Jelenković isplatili podsticaje u iznosu od dvadesetak hiljada KM, a niko ne zna su joj smještene košnice, naročito one koje daju po 100 kg. po vrcanju

Kao i među ostalim slojevima i kategorijama društva, tako i među proizvođačima meda postoje razlike. Neke smatraju velikima, neke malima, neke više, neke manje (ne) uspješnima. Sve prethodno napisano, zavisi i od toga koliko država “gura” kojeg proizvođača. Zato, ne rijetko čujemo pritužbe da je država samo nekima “majka”, a većini “maćeha”. Među onima koji se mogu pohvaliti istinskim “majčinskim” odnosom države prema njima je firma za proizvodnju meda “Finab” iz Velike Kladuše čija je vlasnica Elvira Abdić- Jelenković, kćerka čuvenog krajiškog babe“ Fikreta Abdića.

Potraga za pčelinjacima

O Elvirinim pčelinjacima danas se više ne priča, njena navodna ljubav prema pčelarstvu i biznis su ugašeni, baš kao što joj je „pukla“ i bračna zajednica (Ona je samo Jelenković na papiru). Ali, ostalo je zapisano šta je sve radila „babina lutkica“ iz Kladuše i kako je varala i muzla Kladušu, USK-a i Federaciju BIH.

Treba naglasiti da ne vjerujemo da je Elvira uspjela nadmudriti sve institucije koje daju pare u vidu podsticaja pčelarima. Prije bi se moglo kazati da su sa njom u kolu bili moćni jataci iz tadašnje izvršne vlasti.Mi se se zarovili u 2008. godinu. Tada je Elvirina firma “Finab” od Ministarstva poljoprivrede USK-a, (gdje je Elvira bila DNZ-ova poslanica) dobio 7.115 KM poticaja, za oko 14 tona proizvedenog meda. Zatim, od Općine Velika Kladuša, “Finab” je također te godine dobio 9.000 KM za projekt “Proizvodnja polena i propolisa”.

Nakon saznanja o ovim, u vrijeme krize i recesije zaista impresivnim ciframa, kojima se sa “državnih jasala” finansira ova firma poželjeli smo posjetiti “Finabov” pčelinjak i proizvodne pogone u kojima pakuju med, za koji su na Danima poljoprivrede u Velikoj Kladuši, tih godinae pobrali sve nagrade. Ali, ispostavit će se da će naš prvobitni naum ostati samo “pusta želja”, jer to Fikretova Elvira očigledno ne želi.

Nije nam željela ni pokazati košnice iz kojih je vrcala po 100 kilograma po košnici (prijavila tolike prinose)!?

Uvjerili smo se u to jer nam ni nakon dopisa upućenog na njeno ime, nije odgovorila. Ne znamo šta je to Elviri najviše zasmetalo u našem dopisu, pa od nje nemamo nikakvog “habera”. Da li to što smo je pitali sa koliko košnica raspolaže njena firma, koliko je dobila poticaja ili možda gdje su košnice stacionirane?

U pokušaju da to odgonetnemo došli smo do saznanja, da je upravo pitanje – Gdje su stacionirane “Finabove” košnice, jedno od najinteresantnijih u cijeloj ovoj priči. Kako nam niko iz firme nije dostavio tražene podatke, krenuli smo u potragu po državnim institucijama, onima koje su im na osnovu broja košnica i količine proizvedenog meda dali novčana sredstva.

Septembarski rojevi

U Ministarstvu poljoprivrede USK, tadašnja ministrica Rasima Bobić, rekla nam je da ona ne zna gdje se nalazi Finabov pčelinjak i da takve informacije i nisu u nadležnosti Ministarstva, nego Općine Velika Kladuša. Shodno tome nam je i dostavila zapisnik prema kojem „Finab“ ima 765 aktivnih pčelinjih društava u proizvodnji meda. Ali, gdje se pčelinjak nalazi, u zapisniku nije navedeno.

Tragom toga kontaktirali smo potpisnike zapisnika: Fikreta Dizdarevića i Zuhdiju Kajtazovića iz Službe za lokalni i ekonomski razvoj i poduzetništvo u Općini Velika Kladuša. Ostali smo nemalo iznenađeni, kada nas je Kajtazović, ne znajući odgovor uputio na Dizdarevića, iako su obojica potpisnici zapisnika!? Od njega smo saznali da je većina Finabovih košnica stacionirana navodno u Bosanskoj Bojni.

Koliki je pčelinjak, Dizdarević, što je također interesantno, nije mogao precizirati, ali nam je zato požurio reći da “Finab” raspolaže i sa preko 1.000 košnica!
Svaki ozbiljan pčelar će odmah shvatiti da tu nisu čista posla!!! Kako je moguće da se od septembra, kada su pčele bile u fazi mirovanja, izroji još tristotinjak košnica, ostaće zasad fenomen, u koji nakon konsultacija sa stručnjacima ne možemo nikako povjerovati.

Jedno je sigurno, ovakve tvrdnje samo potpiruju sumnje koje su se javile i kod nas i kod nekih od velikokladuških pčelara koji su željeli ostati anonimni, da je “Finab” ustvari samo otkupljivač, a ne proizvođač meda.

Jasna Šeko krila podatke

Koliko je ova firma dobila novca od federalnog Ministarstva poljoprivrede nismo uspjeli saznati. Glavni krivac za to je Jasna Šeko, tadašanja šefica Službe za direktna plaćanja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju koja djeluje pri Ministarstvu. Nisu nam poznati razlozi prikrivanja ovog podatka. Jedno je sigurno gospođa Šeko ga krije. Pismenim putem smo ih zatražili, ali bez odgovora. (BH PČELAR/ARHIVA)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY