Pogledajte KALENDAR TRETIRANJA VAROE U BIH

Pogledajte KALENDAR TRETIRANJA VAROE U BIH

SHARE

Pogledajte prijedlog Kalendara jedinstvenog tretiranja varoe na području cijele BiH, koji se smatra jednim od najvažnijih koraka u suzbijanju ove opake bolesti u regiji. Finalni dokument bit će publikovan na društvenim mrežama, BH PČELARU i ostalim zainteresovanim medijima, te pčelarskim udruženjima, zadrugama i obrtima

Grupa pčelara i pčelarskih stručnjaka u BiH, ovih dana je pokrenula veoma zanimljivu, a iznad svega, jednu od najhumanijih kampanja u pčelarstvu ikada zabilježenu na ovim prostorima – jedinstven kalendar tretiranja varoe u svim dijelovima BiH. Ideju je plasirao mr. veterine i pčelarski mag Dino Haračić, preko novoformirane FB grupe PČELARSTVO BOSNE I HERCEGOVINE, zanimljivog i poželjnog projekta na društvenim mrežama, u kojem se bez sujete, antagonizama, animoziteta… nastoji stvoriti zdraviji i organizovaniji bh. pčelarski ambijent.

Poznato je da većina pčelara plaća danak varoi u košnici, a nakon toga i neznanju i neorganizovanosti unutar države BiH, zatim pasivnim vlastima na svim nivoima kojima je domaće pčelarstvo uglavnom „zadnja rupa na svirali“.

Dino Haračić

Sezona je prošla, pčele zimuju. Na pčelinjaku se propušteno ne može nadoknaditi, ali može popraviti za narednu sezonu i decenije, pa i vijekove. U tom smislu za svaku je pohvalu inicijativa bh. eksperata da se „udarac varoi“ na području cijele BiH zadaje istovremeno.

Posebna ekipa, tim ljudi, koje predvodi Dino Haračić, danas (2.11. 2018. Godine) je obznanila prijedlog KALENDARA TRETIRANJA VAROE NA PODRUČJU BiH. Radnu verziju ovog prenosimo u cjelosti:
„Kako smo se većinski složili da je Bosni i Hercegovini potreban kalendar tretiranja varoe sa ciljem bolje eliminacije nametnika na našim pčelinjacima, napravili smo PRIJEDLOG/DRAFT kalendara koji zelimo sa Vama podijeliti i dobiti sugestije, prijedloge izmjene ili dorade.

Obzirom da ne želimo praviti restrikcije bilo čije prakse u tretmanu varoe želimo naglasiti neke bitne detalje po osnovu kojih je prijedlog kalendara sačinjen:

Podijelili smo sredstva/lijekove u 4 kategorije po duljini djelovanja

Nismo željeli koristiti brand imena proizvoda, kao ni djelatne tvari

Unijeli smo jedan tretman prije paša zbog djelomičnog uništenja eventualno zaostale varoe i poticanja pčela na samočišćenje.

Početak tretmana je sa ulaskom u mjesec august.

Razmak izmedju tretmana smo stavili kao draft svakih 10 dana. Stavili smo raspon tretmana od 5 dana zbog rasploživosti i drugih obaveza pčelara.

Preporučujemo što uži datumski tretman pčelinjaka u jednoj regiji (neka udruženja dogovore detalje)

Proizvode sa produženim djelovanjem smo rasporedili između datuma tretmana tako da pokrijemo period djelovanja.

Preporucili smo i dijagnosticku kontrolu nakon tretmana.

Predvidjeli smo zavrsni tretman sa oksalnom kiselinom za one koji praktikuju (raspon je širi zbog vremenskih prilika koje ne može niko predvidjeti)

U tabeli su naznačeni termini, a pčelari se pozivaju da aktivnim učešćem i konstruktivnim raspravama eventualno usavrše radnu verziju KALENDARA.

„Sve ideje i sugestije za što kvalitetnijii finalni kalendar su dobro došle. Kalendar, naravno, nije obavezujući. Možemo ga nazvati jedan od koraka DOBRE PČELARSKE PRAKSE – poručuju tvorci ovog projekta.

U narednom periodu, nakon pristiglih primjedbi, sugestija i prijedloga, Operativni tim će opremiti konačnu verziju KALENDARA, a nakon toga je publikovati preko društvenih mreža, na stranicama i portalu BH PČELARA, ali i ostalih zainteresiranih medija, te pčelarskih udruženja i zadruga u BiH. Na takav način svi pčelari u BiH će biti pravovremeno informisani.

Najvažnije je kod pčelara razviti svijest da borba s varoom treba biti stalna, a kada se postigne jedinstvo djelovanja ta borba će biti uspješnija! To znači da imamo šansu da se uspješno izborimo sa varoom i tako pomognemo pčelama da odgaje kvalitetne zimske pčele – poručuju USPJEŠNI PČELARI BOSNE I HERCEGOVINE.
Svjesni su da u borbi protiv varoe nema univerzalnog recepta. Ali, ima racionalnih smjernica!

Svi u isto vrijeme” će sigurno zadati bolji udarac varoi!!!

Uz kalendar, kao najvažniji korak u borbi protiv varoe u BiH, tvorci ovog projekta će biti i posebna vrsta „Operativnog savjetodavnog štaba“ koja će biti 24 sata dostupna pčelarima. (bhpčelar/E.M.)

Zainteresirani pčelari svoje prijedloge i sugestije mogu dostaviti na ovom linku:
https://www.facebook.com/groups/1857355674381930/

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY