Probudite se pčelari: MARKA OD UVOZNOG MEDA ZA STIMULACIJU DOMAĆEG PČELARSTVA!!!

Probudite se pčelari: MARKA OD UVOZNOG MEDA ZA STIMULACIJU DOMAĆEG PČELARSTVA!!!

SHARE

Krajnje je vrijeme da pčelari uzmu stvari u svoje ruke. Ili se moraju mijenjati akteri ili principi rada? A možda i jedno, i drugo!

Gubici pčelinjih zajednica povećavaju se iz godine u godinu. Krajnje je vrijeme da se svi ozbiljno pozabave brojnim problemima sa kojima se suočavaju naši proizvođači meda i svega onoga što se može uzeti iz košnice (stimulacija proizvođača matica, podsticajna politika)… U RS-u ponešto su uradili, podaleko su otišli u Distriktu Brčko, a u Federaciji BiH, napravili su Pravilnik o pčelarstvu, uveli podsticajnu politiku, a na teren poslali inspektore pčelarima…

Ovako to traje od vakta čuvenog ministra lopova Damira Ljubića, koji je čak „finansirao“ izgradnju punionice i laboratorije za ispitivanje kvalitete meda po evropskim standardima. Taj pogon nikada nije izgrađen; tamo gdje su bili postavljeni temelji, danas je garaža. Nestalo je preko 200.000 maraka!

Nastavio je Lijanović, u čije doba su profitirali samo ni koji su potpisivali pristupnicu njegovoj Stranici “Nabitak – boljitak”.

I nakon njih, ništa se u pčelarstvu nije promijenilo. Baš briga našu državu za povećanje domaće pčelarske proizvodnje, izlazak na međunarodno tržište, investiranje u nove tehnologije ili uvođenje poticaja za pčelare bar po recepturi Slovenije, Hrvatske ili Srbije!

Krive su vlasti, a koliko odgovornosti i krivice snose pčelari?

Najveću odgovornost, ipak, snose entitetska pčelarska udruženja. Neproduktivni, anemični, bez vizije i bez glasne riječi!

U Federalnom udruženju pčelara samo se mijenjaju postave čelnih ljudi. Nacionalni ključ dobro funkcionira. Poput truhle zajednice burgija svako za sebe (kantoni, općine, regije, pojedinci).

U vremenima kada je čovjekovo pamćenje kraće od kokošijeg, skoro da se i ne sjećamo koji su sve herceg–bosanski foliranti, demagozi i šminkeri, prodefilovali Udruženjem/udrugom. Uživali su uglavnom od donacija mahom plaćenih fondacija koje, gle, mahom finansiraju ili krupni kapitalisti, ili lobisti ili vodeće stranke.

Pamet ima mnogo nivoa i dubina, i dok ne razumijemo neku grešku na svim nivoima pameti, nismo uradili ništa. Jedina pamet je, po svemu sudeći, hercegovačka. Oni su, minulih godina, djelujući u Federalnom savezu, zapravo radili na njegovom umrtvljivanju i anemiji, a zaokruživali prostor “Herceg – Bosne”. Za rezultat imamo Udrugu pčelara BiH “Kadulja”, koja je postala i članica APIMONDIA-e.

Imali su puno šansi da urade nešto, a nisu uradili ništa. Federalno udruženje su doveli da postoji samo fiktivno, kao bućkuriš i miks svega i svačega, ovakvih i onakvih glava, stavova i umova. Izgleda da je opredjeljenje svih “federalaca” da “zamute što više”, da bi pčelari vidjeli što manje! U mulju onaj pravi i pametni se ne vide…

A rezultat? Polovina pčelara u polovini Federacije tone ili je već potonula. Ostatak će, ako se nešto radikalnije ne poduzme, potonuti narednih godina!?

Krajnje je vrijeme da pčelari uzmu stvari u svoje ruke. Ili se moraju mijenjati akteri ili principi rada? A možda i jedno, i drugo!

Čestiti, pametni i karakterni akteri, predstavnici pčelara u njihovim najvišim organima moraju vršiti pritisak prema predstavnicima vlasti, predlagati povoljnija zakonska rješenja za pčelare, ukazivati na propuste i nedostatke postojećih zakonskih rješenja. Oni će imati i svoje tribine, glasilo, reference….

Za početak predlažemo: pokrenite pčelari izmjene Zakona o unutarnjoj trgovini, čime ćete pospješiti prodaju domaćih roba, a samim tim i meda. Pregovarajte sa vlastima da se za stimulaciju domaće pčelarske proizvodnje izdvaja po 0,5 KM od svakog uvoznog kilograma meda (ako se od litra benzina finansira izgradnja puteva u BiH, zašto od kilograma uvoznog meda pola KM ne bi odlazilo u fondove za razvoj pčelarstva).

Postoji još dosta mjera koje mogu zaštiti domaće pčelarstvo! Ipak, prva i najvažnija mjera je ukazati povjerenje moralnim, principijelnim, pametnim i nekorumpiranim pčelarskim delegatima. (BHPČELAR/Ekrem Milić)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY