Projekti kakanjskog “Bagrema”: Pred svaku firmu košnica

Projekti kakanjskog “Bagrema”: Pred svaku firmu košnica

SHARE

Kako nam je ispričao Nedim Mašić, jedan od najaktivnijih članova kakanjskog UP “Bagrem”, ovdje se uveliko pripremaju za projekat “Urbano pčelarstvo”.

  • Ideja je potekla od našeg aktivnog člana Zinaida Delibašića koji je i napravio plan i projekat. Radi se na pregovorima sa firmama u Kaknju koje su zainteresovane za projekat prema kojem se u krug zainteresiranih firmi postavljaju košnice o kojima će se brinuti članovi našeg udruženja. Želja nam je da ovaj mali industrijski grad predstavimo našim građanima kao čist i ekološki grad u kojem mogu i pčele živjeti, a samim tim i mi ljudi.

Pri kraju je i Bagremov projekat “Jedinstvena baza podataka pčelinjih zajednica”.

– U fazi je testiranje softvera koji je za naše udruženje izradio naš sugrađanin Harun Delić uz simboličnu naknadu i na tome smo mu zahvalni što je na ovaj način podržao rad našeg udruženja. Program se sastoji od kompletne evidencije članova, broju košnica po svakom članu jer na taj način želimo da u svakom momentu imamo uvid o brojčanom stanju pčelinjih zajednica. Da se jednom stane u kraj malverzacijama koje se dešavaju vezano za podsticaj po košnici jer pojedini pčelari prijavljuju veći broj zajednica od stvarnog broja koji ima – kaže Mašić. (E. K./bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY