Rade Radovanović iz Nevesinja: MIKSEROM ZA 5 MINUTA IZVADI KILOGRAM PERGE

Rade Radovanović iz Nevesinja: MIKSEROM ZA 5 MINUTA IZVADI KILOGRAM PERGE

SHARE

Ovo je receptura nevesinjskog pčelara Radeta Jovanovića, koju mu je otkrio jedan Rus prije nekoliko godina u Budvi. Za ovu tehniku vam je potreban mikser, kesa, duboki zamrzivač, bušilica, kartonski ili plastični poklopac, žičana mreža… Cijeli proces ne traje duže od pet minuta. Nije zahtjevan, a donosi brojne prednosti – odstranjuje se vosak. Pri tome se dobije po kilogram pergeZa pergu, pčelari kažu da je „pčelinji hljeb“. Možda bi pergu bilo adekvatnije nazvati pčelinje mlijeko ili meso jer perga po količini bjelančevina koje sadrži, nadmašuje mlijeko, meso i jaja zajedno! Perga je, uz matičnu mliječ najskuplji i najljekovitiji pčelinji proizvod koji sadrži 200 mikroorganizama obogaćenih proteinima, šećerima, ugljikohidratima, prirodnim kvascima i vitaminima. Koliko je vrijedna govori i njena cijena na tržištu, koja je i do jedan euro za gram.

Malo je pčelara koji vade pergu, jer je u košnici ima jako malo. Pčele je čuvaju za ishranu radiličkog legla i kada bi se izvadile sve količine, takva košnica bi bila osuđena na propast, jer bi ostala bez hrane za sljedeću generaciju pčela, pod uslovom da u prirodi nema drugih izvora polena ili joj se ne dodaje polen na neki drugi način.

Jedan od onih koji su se upustili u ovu zahtjevnu operaciju jeste i Rade Radovanović, pčelarski stručnjak iz Nevesinja. Zajedno sa suprugom Radmilom nastavio je porodičnu pčelarsku tradiciju, koju je još u studentskim danima na Pravnom fakultetu, preuzeo od oca. Ima oko 200 društava.

“Pčele su me iškolovale, a po završetku studija počeo sam širiti pčelionjak i eto dogurao sam do 200 košnica – kaže Rade.

Seleći je pčelar. Godišnje obiđe najmanje pet paša – od one na 500 pa do najvisočije medonosne na 1.200 metara nadmorske visine (od zanovijeti do vrijeska).

Poizvodi i prodaje sve što pčele daju iz košnice, osim pčelinjeg otrova, mada i na tome radi polako osvajajući tajne ovog izazova. Rade ima i svoju tehnologiju vađenja perge. Kaže da je ovu recepturu slučajno “kupio” od jednog ruskog turiste u Budvi prije nekoliko godina. Prišao mu je za štand i tražio veće količine perge, na što mu je Rade odgovorio:

“Nemam ja toliko perge, a ni vremena da je vadim. Da me suhim zlatom plaćaš ne mogu prihvatiti tu ponudu!

Bogatstvo za pčelinji i čovjekov organizam
Poznato je da je do ovog pčelinjeg proizvoda vrlo teško doći jer ga pčele proizvode u vrlo ograničenim količinama. Zbog svog sastava, pergu je nemoguće „falsificirati“, odnosno dobiti vještačim putem – tako da je ovo jedinstven i neponovljiv proizvod pčela. Doduše, može se napraviti nekakva mješavina koja sadrži sve sastojke kao i prava perga, korištenjem pekarskog kvasca, sojinog brašna, mlijeka u prahu, svježih jaja i dr., ali takva mješavina nema ono što je bitno za pergu – brojne mikroorganizme.

Kada bi čovjek čak i uspio osigurati sve te mikroorganizme u vještačkoj pergi, našao bi se pred nerješivim problemom – kojim redoslijedom dodavati te brojne mikroorganizme?

Rade Radovanović

– Ostaće još dugo tajna, koju samo pčele znaju – redoslijed “pakovanja” i obrade peluda u pergu i postupak dodavanja spomenutih mikroorganizama – kaže naš sagovornik.

Rade je, dodaje dobro upućen o značaju perge u košnici, ali i za ljudsko zdravlje. Do sudbonos og susreza sa Rusom u Budvi koristio je tehnike s kojima je bilo baš teško doći do grama perge. To su bile nekakve šprice, s njima se čupala perga, a nakon toga rezala. Za jedan dan se nije moglo izvaditi 20 grama.

Taj Rus mi je objasnio ovo: u ramovima koje želim da otopim uvijek ostane perge. Tu pergu posebno odlomite i stavite u jednu kesu, a onda pohranite u duboko zamrzavanje. Tamo ostaje onoliko dugo koliko je potrebno da se smrzne, maksimalno 24 sata. Poenta je u tome da se može od perge odvojiti vosak.

“Kasnije uzmete bušilicu, a na bušilicu stavite od miksera onaj dio za miksanje, stavite u kantu koju pokrijete kartonskim ili plastičnim poklopcem. Taj poklopac probušite kako iz kante ne bi frcalo po vama (jer je smrznuto). Kada ste to sve pripremili, upalite bušilicu, miješate par minuta, a nakon toga uzmete tu dobijenu smjesu i stavite na jednu žičanu mrežu, pa prosijete.
U toku ovog postupka sav vosak se slomi, postaje kao brašno. On propadne dole ispod rešetke, a na rešetki ostane čista perga!

Na ovakav način se može dobiti za pet minuta po kilogram perge. Ako imate jaču bušilicu sve ovo može se obaviti još brže.
Perga je pelud koji pčele sakupljaju i čuvaju u saču da bi je koristile preko zime kao i u ishrani mladih pčela.

Perga je fermentirani pelud, tj. proizvod koji nastaje tako što pčele pelud koji sakupljaju sa cvjetova biljaka unose u košnicu, prerađuju ga dodajući mu produkte izlučivanjem svojih žlijezda. Praktično, pčele pelud koji unose u košnicu natapaju sekretima koje izlučuju iz svojih žlijezda, smještaju ga u ćelije saća i zalijevaju ga odozgo medom. Ona je u stvari fermentiran polen, koji je 10 puta hranljiviji nego običan. Stari pčelari kažu da, ako ga posmatramo industrijski, polen je sirovina dok je na cvijetu, polu-proizvod dok je na nogama pčele, a gotov proizvod kad je smješten u košnici i tada postaje perga.
Da perge u pčelinjem društvu, ne bi bilo ni legla, ni razvoja pčelinjeg društva, ni pčela. Jer, perga sadrži kompletno sve što je potrebno za uspješan razvoj i život pčelinjeg društva: bjelančevine, vitamine, aminokiseline, eterično ulje, šećere, mineralne materije, enzime, hormone i brojne mikroorganizme. Perga je osnovni izvor bjelančevina za razvoj legla. Perga je više puta vrijednija od peluda i kao takva ona je pravo bogatstvo za čovjekov organizam.

U svom sastavu, perga osim bjelančevina sadrži i aminokiseline, biljne hormone, faktore rasta stanica, ugljikohidrate (glukozu i fruktozu), minerale (kalcij, kalij, magnezij, fosfor i dr.), vitamine E, rutin, mikroelemente (bakar, željezo, sumpor, cink, kobalt, zlato, titan, platinu i dr.).xxx

Perga je produkt koji pčele pripremaju od cvijetnog praha i meda uz dodatak sekreta svojih žlijezda.

Cvijetni prah (polen), koji pčele donesu u košnicu, skladište one u ćelije saća. Potom, druge pčele ovaj odloženi polen pažljivo miješaju mandibulama, dodajući mu sekret svojih žlijezda; poslije ovoga one ga sabijaju.

Pod dejstvom fermenata meda, sekreta pčelinjih žlijezda i cijelog niza mikroorganizama, dolazi do mliječno-kisele fermentacije i polen se pretvara u pergu. Mliječno-kisela fermentacija perge traje 15 dana. Za vrijeme previranja u pergi se nagomilava značajna količina (do 3.2%) mliječne kiseline; ona zajedno sa jedinjenjima, koja imaju antibiotička svojstva, obezbjeđuje konzervaciju perge.

Perga je u ćelijama saća mikrobiološki sterilna i sadrži samo neke oblike kvasaca. Iako je u polenu izdvojeno 148 oblika kvasaca, koji su sintetizovani u vitamine i koji obogaćuju pergu nekim bjelančevinama, lipidima i fermentima, prilikom visoke koncentracije mliječne kiseline prekida se razvoj ovih kvasaca.
Pčele nikada do vrha ne pune ćelije pergom.

Perga ispunjava zapreminu ćelije sa 57% (140 – 180 mg). Potpuno popunjeni sat pergom teži 1.4 – 1.6 1 kg. Gornji sloj perge, koji je namijenjen dužem čuvanju, pčele zalivaju medom, a u vrijeme glavne paše dodaju mu još meda i zapečaćuju ga. Tako se dobija medno-pergni sat, u kome se perga veoma dobro čuva.

Hemijski sastav perge je sličan hemijskom sastavu polena.
Perga sadrži više šećera nego polen. To je s toga što, pčele praveći pergu, polenu dodaju nektar i med. Maseni udio proteina u pergi je veći od 20%, a masnoće do 9%. Perga sadrži mnogo mliječne kiseline, i njen 2%-tni vodeni rastvor ima rN vrijednost, koja nije manja od 3,7.

Kvalitativni sastav i količinski sadržaj aminokiselina perge praktično odgovara aminokiselinama tijela pčele i značajno se razlikuje od aminokiselina cvijetnog praha kod raznih kultura. Vrijednost perge je u tome, što su u njoj sve nezamjenjive aminokiseline neophodne za organizam kičmenjaka. Zbog visokog sadržaja bjelančevina, vitamina i mikroelemenata perga je našla primjenu u industriji hrane, a ima perspektivu u kozmetici i medicini.

Oduzimanje viška perge od pčelinjih društava značajno povećava prihod i ekonomsku efikasnost rada na pčelinjaku. Ovaj kvalitetni proizvod koristi se i u industriji životnih namirnica, kao i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Korišćenje ugljeno-hidratno-bjelančevinaste ishrane sa pergom u bespašnom periodu omogućava: da se društvo za pašu dopunski uveća za 1 kg pčela, da prinos društva bude veći za 25 – 30% i da se dobije 2 – 2.6 puta više voska.

Poslije odstranjivanja perge iz saća, koje je predviđeno za topljenje, povećava se dobijanje i kvalitet voska, što takođe ima važan značaj.

Oduzimanje satova sa pergom, iz kojih će se kasnije vaditi i prerađivati perga, radi se ili na početku glavne paše, kada su rezerve u gnijezdu maksimalne, ili na jesen, prilikom formiranja gnijezda za zimu. Od društava, koja su u dvokorpusnim košnicama, oduzimaju se satovi sa pergom prije glavne paše, pretežno iz donjeg korpusa, gdje su rezerve perge maksimalne. U zamjenu za oduzete satove sa pergom stavljaju se satovi sa leglom iz drugih korpusa, a na njihovo mjesto kvalitetno saće iz rezerve ili satne osnove.

Poslije glavne paše, prilikom formiranja gnijezda za zimu, u košnici se ostavljaju 2-3 sata, koji imaju najmanje 1.7 kg perge. Drugi satovi, sa većim sadržajem perge uklanjaju se iz gnijezda. Za proljetni period se iz društva izdvajaju 1-2 sata, koji imaju najmanje 0.5 – 0.7 kg perge, a ostali se prerađuju.

Naš sagovornik iz Nevesinja Rade Radovanović naglašava na kraju da u košnici treba uvijek ostaviti minimum perge da bi leglo pčela opstalo u njoj. Njegov kontakt telefon je 065 694 520.

Šta sve liječi perga?
Fermentirani pelud, perga, koja je gotova hrana za pčele (jer sakupljeni pelud to nije), je istovremeno izvanredna hrana za čovjekov organizam. Perga sadrži preko 100 vrsta različitih gljivica, preko 80 vrsta kvasca, preko 40 vrsta bakterija i sve ono što sadrži sakupljeni pelud sa cvjetova biljaka, a to su bjelančevine, vitamini, minerali itd.

Perga blagotvorno utiče na organizam čovjeka, jer je bogata kvalitetnim bjelančevinama, nezamjenjivim amino i masnim kiselinama, ugljenim hidratima, vitaminima i drugim biološko-aktivnim materijama. Njeno korišćenje povećava imunološki sistem i adaptacione sposobnosti organizma, a doprinosi i smanjenju umora. Perga se koristi u liječenju kolitisa, hroničnih zatvora, hepatita, hroničnih zapaljenja prostate i impotencije. Ona se primjenjuje u sklopu terapije pri liječenju oboljelih krvnih sudova, u cilju sprečavanja arterioskleroze, upale moždane kore, kod nervnih i psihičkih oboljenja, kada je narušen rad endokrinog sistema i za sprječavanje krvarenja

Ovaj proizvod pčela sadrži preko 200 mikroorganizama obogaćenim šećerima, proteinima, enzimima, aminokiselinama, ugljenim hidratima, prirodnim kvascima, vitaminima – od vitamina grupe B, do vitamina C, D, E, K i drugih. U 100 grama perge nalazi se 13 miligrama rutina, koji naročito jača zidove krvnih žila, pa je zato perga najbolji lijek za kardiovaskularne bolesnike i anemične osobe, a koristi se i za ubrzan rast organizma i učvršćivanje kostiju.

Naučnici iz SAD i mnogih drugih zemalja smatraju da će preparati na bazi cvijetnog praha u bliskoj budućnosti pomoći u iskorenjivanju mnogih bolesti čovjeka (American Bee Journal).(BH PČELAR/ARHIVA/E. MILIĆ)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY