Sarajevo: Građani pohrlili na besplatnu edukaciju iz oblasti pčelarstva

Sarajevo: Građani pohrlili na besplatnu edukaciju iz oblasti pčelarstva

SHARE

U prepunoj sali općine Novi Grad sinoć je održano prvo u nizu najavljenih pčelarskih predavanja koje općina Novi Grad organizira u vidu besplatne edukacije za građane iz oblasti pčelarstva.

Cilj edukacije je razvoj tržišno orjentisane pčelarske proizvodnje. Predavači su Harun Kurtagić dr.sci., Šef Odsjeka za kontrolu životnih namirnica ispitne laboratorije za kontrolu kvaliteta Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo i pčelar Hajro Džebo.

Nakon uvodnog predavanja Haruna Kurtagića o fizičko-hemijskim osobinama meda, vrstama meda, ekološkim uslovima i značaju njegove proizvodnje, prisutnih 146 polaznika oduševilo je gorljivo predavanje pčelara Hajre Džebe koji je strastveno govorio o odlikama dobrog pčelara, a još strastvenije je napadao neprijatelje pčela, naglasivši da su među njima ponajprije malinari, ali i neki sami pčelari.

Hajro Džebo

– Pčelarim 30 godina, ali sam došao slušati Džebu, da obnovim znanje. On ne štedi svoje znanje i ono što od njega čujete ne možete naći ni u kakvoj literaturi, čovjek je naprosto genijalac – hvalili su prisutni predavača.

Posebnu pažnju Džebo je u svom predavanju obratio na izbor i lokaciju pčelinjaka, naglasivši kako je posebno na području Sarajevskog kantona teško naći pogodnu lokaciju za pčelarenje.

– Zbog vjetra, klime, slivova rijeka…teško je naći pogodnu lokaciju. Mnogi pčelari griješe, drže košnice uz kuće, u memli stranama, pa još okrenuta ka sjeveru. Pčelari su vrlo često najveći neprijatelji pčela – ustvrdio je Džebo.

Tokom narednih predavanja, bit će obuhvaćene različite oblasti pčelarstva kao što su: tržište – plasman pčelarskih proizvoda, osnovni podaci o pčelarstvu kao privrednoj grani, standardni tipovi košnica, oprema za pčelarenje, proizvodi pčela, fizičko-hemijske osobine meda i podjela, ekološki uslovi i značaj podjele meda u BiH i mikrokomponente u sastavu meda, kao ljekovite komponente i opasnosti….

Sljedeće predavanje održat će se u srijedu, 11. oktobra u Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo sa početkom u 17 sati. Na kraju projekta kojim će biti obuhvaćena teoretska i praktična predavanja, polaznici kursa će dobiti certifikat.

Sinoćnjem predavanju prisustvovalo je 146 zainetresiranih građana, od kojih je pedesetak dvosatno predavanje pratilo stojeći. Naime, i organizatori su bili iznenađeni velikim odzivom te je za sljedeća predavanja rezervisan multimedijalni centar u Općini, sa trostruko većim kapacitetom sjedišta.

(E. K./BH pčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY