ŠOKANTNO: MAĐARI OTKRILI OTROVE AMITRAZ I AKRINATIRIN U HERBA STRIPU

ŠOKANTNO: MAĐARI OTKRILI OTROVE AMITRAZ I AKRINATIRIN U HERBA STRIPU

SHARE

Mađari su prije nekoliko dana objavili na svom sajtu vijest da su analizom utvrdili da NEREGISTROVANI lek protiv varoe iz Srbije koji nosi ime HERBA STRIP, zapravo sadrži sintetske akaricide amitraz i akrinatrin kao aktivne materije.

herba stripVeć duže vrijeme u većini eks jugoslovenskih država, a naročito u Srbiji i BiH (neki ga iz RS-a izuzetno puno forsiraju) prisutan je „Herba strip“, kako proizvođači kažu prirodni preparat za čišćenje pčelinjih društava od varoe. U reklamnim kampanjama ga predstavljaju kao biljni preparat koji brzo uništava varou i ne ostavlja nikakve tragove u medu.

Od juče teško je povjerovati u ono što piše na etiketama. Doduiše, u ovoj izuzetno prljavoj borbi i u pčelarskom biznisu, moguće je da neki posumnjaju i u nalaze Pčelaraskog saveza.

Bilo kako bilo, Mađari su prije nekoliko dana objavili na svom sajtu vijest da su analizom utvrdili da NEREGISTROVANI lek protiv varoe iz Srbije koji nosi ime HERBA STRIP, zapravo sadrži sintetske akaricide amitraz i akrinatrin kao aktivne materije.

Nakon toga vijest je objavio SPOS i to na osnovu kazivanja Balazs Gyore iz Ade. Autor tekesta o otrovima u HERBA STRIPU je Gabor Horvat. U njegovom tekstu, između ostalog, ja napisano slijedeće:

 Obavještavamo pčelare da Herba Strip-u koji se proizvodi van Evropske Unije (u Srbiji) pored prirodnih sastojaka koji su navedeni na pakovanju sadrži i sintetičke akaricide.

 Naša organizacija je analizirala preparat i pored eteričnih ulja po letvici sadrži 0,03 mg amitraza i 1 mg akrinatrina. Ovaj drugi pripada grupi piretroida i između ostalog je bio aktivna materija „Taglo“ insekticida i GABON PA 92 drvenih letvica češke proizvodnje.

Ako se pokaže da je ovo istina, nadamo se da će poslužiti kao konačna opomena srpskim pčelarima da ne vjeruju neregistrovanim lijekovima protiv varoe, jer im NIKO ne garantuje da je u njima ono što piše, jer tako mogu da zagade košnicu i pčelinje proizvode hemikalijama, sebi ugroze zdravlje, kao i podstaknu razvoj otpornosti varoe na navedene preparate, pa da nakon upotrebe situacija u dogledno vrijeme bude još gora.

Jer ako koristite nešto što se reklamira da je na prirodnoj bazi, prema njemu se ophodite slobodno, bez neophodnih mjera zaštite, i samim tim možete itekako naškoditi svom zdravlju.

Ovdje nećemo govoriti o svim ostalim mogućim posljedicama ovakvog načina primjene navedene dve hemikalije.

Treba podsjetiti da je u Srbiji protiv varoe registrovano samo pet lijekova, a da je u BiH anarhija na tržištu lijekova za pčele. Pčelari se snalaze kako znaju i umiju, nasjedaju na reklamne trikove proizvođača iako im niko ne ne garantuje ispravnost, eventualno primjenjivanje neregistrovanih lijekova.

 

Nakon ove vijeti, treba očekivati da se oglase stručnjaci u dogledno vrijeme, ali i sami pčelari i pčelarska udruženja koja su forsirala ovaj lijek i koja imaju iskustva sa njegovom primjenom.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY