Statistika: PRIJE 100 GODINA BOSNA I HERCEGOVINA BILA PRVA ZEMLJA EVROPE PO...

Statistika: PRIJE 100 GODINA BOSNA I HERCEGOVINA BILA PRVA ZEMLJA EVROPE PO BROJU KOŠNICA!

SHARE

Prema objavljenoj tabeli švajcarskih pčelarskih novina „Schveiz Binenzaitung“, koju je preuzeo ilustrovani list srpskog poljoprivrednog društva „Težak“, Bosna i Hercegovina je imala na stotinu stanovnika 8,8 košnica, Luksemburg – 8,5, Srbija – 7,4, Švajcarska – 6,5, Bugarska…

Ilustrovani list srpskog poljoprivrednog društva, „TEŽAK“, (neko je nekada govorio za poljoprivrednika – „težak“) u 1913. Godini, strana 718, pod naslovom „ Iz statistike pčelarsva“, objavio je statistički pregled razvijenosti pčelarstva prema broju košnica na stotinu stanovnika u svijetu, pa tabelarno je prikazano 13 zemalja svijeta, odnosno 12 zemalja Evrope i Sjedinjene sjeverno – američke države (nije jasno je li to tada bio naziv SAD i zašto samo ta država među 12 evropskih )? Ali, to je to, što je objavljeno i da to bude pouzdanije, nije to nešto što bi se moglo reći pristrasno, naše, nego ugledni švajcarski list.

Prema objavljenoj tabeli švajcarskih pčelarskih novina „Schveiz Binenzaitung“, koju je preuzeo ilustrovani list srpskog poljoprivrednog društva „Težak“, Bosna i Hercegovina je imala na stotinu stanovnika 8,8 košnica, Luksemburg – 8,5, Srbija – 7,4, Švajcarska – 6,5, Bugarska – 6,4, Sjedinjene sjev erno-američke države – 5,4 … Slijede Rumunija, Danska, Holandija, Ugarska, Austrija, Belgija, te Norveška sa najmanje, svega 1,0 košnica na stotinu stanovnika.

Koje su tada zemlje imale tako razvijeno pčelarstvo, zašto samo navedene zemlje, nameće se logično pitanje, ali bez odgovora (?!, a vlada mišljenje da su siromašnije zemlje lakše razvijale pčelarstvo, valjda i zato što je za početak razvoja pčelarstva potrebno manje početnih sredstava, ako je to uopšte prihvatljivo kao teza, a recimo i to da se i ne zna koje su tada i koliko bile, manje ili više razvijene zemlje. Kako da nisu objavljenom statistikom obuhvaćene i mnoge druge zemlje?

No, bilo kako bilo, eto Bosna i Hercegovina je prije više od stotinu godina imala razvijenije pčelarstvo od Amerike i od Švicarske, dok je Srbija bila treća. Bilo bi vrijedno pažnje koliko su u BiH tada bili razvijeni ostali gradovi, odnosno područja, ali raspoloživih podataka nemamo, što ne znači da se ne bi mogli istražiti. (bhpčelar/Mitar Pejić)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY