Supružnici Ankica i Ljubo Pažin, uzoriti pčelari iz Čapljine: Prirodni hercegovački med...

Supružnici Ankica i Ljubo Pažin, uzoriti pčelari iz Čapljine: Prirodni hercegovački med sa mirisom kadulje, drače i livade

SHARE

Ravnomjernom raspodjelom meda sa pčelama, te stalna briga o zdravlju pčelinjih zajednica, održavaju i pčelara i pčele zdravim, sretnim i blagodetnim – kažu supružnici Pažin koji preko tri decenije pčelare po Hercegovini


Supružnici Ankica i Ljubo Pažin iz Čapljine imaju preko trideset godina pčelarskog staža. U šali vele, „kada bi se uračunao medeni mjesec, pa još koja medena godinica u početku braka, bilo bi to skoro godina koliko su u bračnoj zajednici“. Bilo kako bilo, ali u konačnici računica kazuje da su sretnici: hem je kuća puna djece, hem su košnice pune pčela. Bolje to Ankica kaže:

„Imamo sina, četiri kćerke i troje unučića, a u pčelinjaku oko stotinu košnica i šezdeset nukleusa, pomočnih pčelinjih zajednica!

Ljubo i Ankica preko sezone najmanje se zadržavaju na adresi stanovanja u čapljinskoj ulici Ivana Gundulića na broju šesnanest.

„Tamo smo gdje su naše pčele, od Domanovića do Neumskog zaleđa – kaže Ljubo i dodaje kako godinama njegove pčele ubiraju polen na području Ravnog, Popova polja, Hrasnog, Glamoča.

„Seobu košnica diktiraju vremenski uvjeti i vrijeme kada koje bilje cvjeta. Pa ipak, volim kazati kako naš med miriše na kadulju, draču i livadu – dodaje susretljivi Ljubo i s ponosom ističe kako je sa svojom suprugom proizvođač prirodnog hercegovačkog meda.

Supružnici Pažin su dobitnici brojnih sajamskih priznanja za kvalitet meda i drugih pčelinjih proizvoda. Kažu kako su zlatna, srebrena i bronzana odličja, koja čuvaju na počasnom mjestu u domu, mjera po kojoj vagaju uspjeh u ovom poslu koji jeste porodični biznis, ali iza svega stoji velika ljubav i marljivi dugogodišnji rad.

„Ovim poslom se mogu baviti samo osobe koje vole pčelu i pčelarstvo i koje stalno bdiju nad košnicama i uče o tajnama pčelarskih zajednica. Nagrada od pčela za trud je med, kao hrana i lijek. Ravnomjernom raspodjelom meda sa pčelama, te stalna briga o zdravlju pčelinjih zajednica tokom cijele godine, održavaju i pčelara i pčele zdravim, sretnim i blagodetnim – kaže Ljubo i s ponosom dodaje kako po svom načinu ophođenja prema najvrijednijim Božijim stvorenjima pripada uvijek prije pčelarima nego medarima.

Slast rakijske kapljice

Uz nekoliko vrsta prirodnog hercegovačkog meda, supružnici Pažin iz svoje „slatke laboratorije“ tržište podmiruju: matičnom mliječi, propolisom, polenom, voskom, raznim pčelinjim pre
Ko nije probao Ljubinu „borovaču“ i „višnjevaču“, taj ne zna šta je rakijska kapljica koja je i lijek i napitak paratima i tinkturama, ali i prvoklasnom rakijom na bazi meda i ljekobilja.
– . I sladi i opija. Probajte! – uz osmijeh kaže Ankica.

Nazdravili smo i probali. Hmmm…O-ho-hooo! (bhpčelar/M. SMAJLOVIĆ)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY