Svijetle brčanske i bh. pčelarske stranice: ŠAMPIONSKI PEHARI MILOVANU PUZAVCU, HAMIDU ZLATIĆU,...

Svijetle brčanske i bh. pčelarske stranice: ŠAMPIONSKI PEHARI MILOVANU PUZAVCU, HAMIDU ZLATIĆU, MIRZI KAZIĆU, SLAVKU BOŠKOVIĆU I RADOVANU STEVANOVIĆU

SHARE

Za dvije godine su izrasli u najbrojnije pčelarsko udruženje u Brčkom. Trenutno imaju preko 140 članova svih uzrasta i nacija. Danas su dobili novih šest članova, te najavu učlanjenja još 30 – tak brčanskih pčelara.

Definitivno među najboljim u BiH – mlado, ali sjajno organizovano I veoma aktivno Udruženje pčelara iz Brčkog, koje je prije dvije godine formirano samo s jednim ciljem da u Brčko Distriktu, ali i u cijeloj BiH pokaže kako se, ako se uklone nacionalne barijere, predrasude, antagionizmi, neznanje, kompleksi – može napraviti bar jedan korak naprijed. Brčaci su napravili astronomski iskorak.

Za dvije godine su izrasli u najbrojnije pčelarsko udruženje u Brčkom. Trenutno imaju preko 140 članova svih uzrasta i nacija. Danas su dobili novih šest članova, te najavu učlanjenja još 30 – tak brčanskih pčelara.

“Rastemo k’o iz vode – rekoše prezadovoljni domaćini, čija je deviza “rad, red, disciplina, povjerenje, odgovornost, podjela zadataka….”. Doslovno su prenijeli organizaciju rada i života iz košnice u svoje Udruženje.

I zato su im zvanice iskreno čestitale na sjajnoj organizaciji, po svim parametrima, najvećeg regionalnog okupljanja pčelara u ovoj godini.

Na današnjem skupu Brčaci su danas podijeli šampionske pehare i medalje na drugom Međunarodnom organoleptičkom ocjenjivanju meda “Brcko 2018”, te plakete saradnicima koji su dali značajan doprinos u afirmaciji pčelarstva uopšte, ali i Udruženja pčelara Brčko.

Šampionski pehari dodijeljeni su: Milovanu Puzavcu iz Kozarske Dubice za kestenov med, Mirzi Kaziću iz Sarajeva za šumski med, Slavku Boškoviću iz Trebinja za med od vrijeska, Hamidu Zlatiću iz Brčkog i Radovanu Stevanovićui iz Zvornika za cvijetni med (osvojili isti broj bodova).

U ino kategoriji šampioni su: Ivan Knežević (Hrvatska, za bagremov med), Biljana Stamenković (Srbija, za šumski med) i Pčelarstvo Jokić (Srbija, za lipov med)

Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je 250 uzoraka meda, a samo četiri nisu zadovoljavala kriterije Komisije. Zlatnim medaljama nagrađena su 132 uzorka srebrnim 94, a bronzanim 20 uzoraka.

U Udruženju pčelara Brčko nisu zaboravili ni svoje najzaslužnije članove. Plakete za zaslućžni rad dobili su Albin Kadrić, Šemso Pekić i Dušan Ristanović.

Posebna priznanja za doprinos u razvoju pčelarstva na području Distrikta Brčko uručena su Zoranu Gajiću, šefu Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Distrikta Brčko i Ekremu Miliću, uredniku BH PČELARA, koji duže od deset godina stoji na čelu bh. izdavačkog pčelarskog brenda, prepoznatljivog i u regionu. (bhpčelar)

POGLEDAJTE FOTIO GALERIJU

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY