Toni Lovrić iz Širokog Brijega nastavlja porodičnu pčelarsku tradiciju: Nakon napada pčela...

Toni Lovrić iz Širokog Brijega nastavlja porodičnu pčelarsku tradiciju: Nakon napada pčela odlučio se posvetiti pčelarstvu

SHARE

Na velikoj kraškoj visoravni smještenoj istočno od od Livanjskog i Glamočkog polja, a sjeverno od Duvanjskog polja, Toni je smjestio polovinu svojih košnica. Kako kaže, ugodna klima i vegetacija izvor su vrhunskog meda

Toni Lovrić

Kupres, mali zapadnobosanski grad smješten na istočnoj strani Kupreškog polja poznat je po zimskim turističkim sadržajima i ekološki očuvanoj prirodi. U toj prirodnoj idili na 1250 m nadmorske visine s oštrom planinsko – alpskom klimom i gotovo pet mjeseci pod snijegom, Toni Lovrić je smjestio 60 košnica, polovinu  svog pčelinjaka.

„ Ovo je pčelarski raj bez premca u našoj državi – ponosno govori Toni.

   Pčelarstvo kao naslijeđe

Širokobriješka obitelj Lovrić već se duže vremena bavi pčelarstvom koje zapravo postaje dijelom obiteljske tradicije, jer kako ističe Toni Lovrić, od malih nogu je sa svojim pokojnim ocem odlazio put Kupresa i „družio“ se s pčelama. Jednom prilikom je kao dječak bio i napadnut od čitavog roja pčela koje su ga izujedale, no baš nakon toga bio je još odlučniji da se posveti ovom poslu.

Stalno je zaposlen u jednom širokobriješkom poduzeću, sretno oženjen suprugom Ivanom, s kojom ima i sina Patrika, a kako sam ističe ovom poslu je još više prionuo nakon očeve smrti, jer je kroz život spoznao koliko je njegov otac volio i cijenio taj posao, pa smatra da bi na neki način bio grijeh odreći se svega toga.

          Primjer mnogima

„ I supruga i ja radimo i nije nam loše, međutim pored svih drugih obaveza stignemo se baviti i pčelarstvom. Imamo trenutno kojih 120 košnica, a ovdje na Kupresu ih je trenutno 60. Livada je tu već standardno odlična, ali bez obzira na to gledajući čitavu godinu ne možemo se baš pohvaliti da je što se tiče pčelarstva sama godina bila tako dobra. Pčele nam zimuju u Ljubotićima kod Širokog Brijega, a ljetuju ovdje na Kupresu – kaže Toni Lovrić.

Supruga Ivana također ističe kako voli ovaj posao, kako se navikla na nešto takvo, te kako je pčelarstvo postalo nešto neizostavno u njezinoj obitelji. Dakako, na kraju se štošta i zaradi i zbilja je fino vidjeti mlađi bračni par koji s toliko radosti prilazi svom poslu i s velikim zadovoljstvom obavlja svoj posao. Uistinu za primjer mnogima (BH PČELAR/arhiva)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY