Velikani bh. pčelarstva: Milan M. Martinović iz Bosanske Krupe: “PUTUJUĆI” KRAJIŠKI UČITELJ

Velikani bh. pčelarstva: Milan M. Martinović iz Bosanske Krupe: “PUTUJUĆI” KRAJIŠKI UČITELJ

SHARE

Pčelarima Bosne i Hercegovine Milan M. Martinović je ostavio neprocjenjivo značajno djelo, značajno djelo, kako literarno, tako i praktično, a što je najznačajnije, istorijsko djelo.

Ing. Alija Dolovac, pčelar i pisac nastavlja da objavljuje velikane pčelarstva iz svoje neobjavljene knjige ISTORIJAT PČELARSTVA BOSNE I HERCEGOVINE. U ovom broju podsjeća nas na MiIana M. Martinovića, pkolskog upravitelja i pčelara iz Bosanske Krupe. Radio je kao školski upravitelj u Bosanskoj Krupi početkom devetnaestog vijeka. Prema onome što je saznao inž. Dolovac spominje se 1907. godina.

Uz školu u Krupi je Martinović formirao, za to vrijeme, napredni školski pčelinjak. Godine 1911. je štampao prvo izdanje knjige Napredno pčelarenje i praktična upotreba meda.

U svoje pisano djelo unio je svoju dušu na temelju sticanja znanja, proučavanja literature, praktičnog iskustva, kazivanja starijih pčelara, kako o starom tako i novom načinu pčelarenja. Svoje bogato iskustvo rado je
prenosio i drugima, na predavanjima, u svom i na tuđim pčelinjacima, pisao u stručnim listovima i rado bivao “putujući” učitelj.

Bio je omiljen i rad gost u narodu, a i sam je volio svoj narod i zemlju. Govorio je da žali što ne može da djeluje i kod one braće, gdje su granice činile prepreku.

Svoj rad i život započeo je i završio u Bosni i Hercegovini. Živio je u nadi da će štampati i drugo dopunjeno i prošireno izdanje, jer je tokom vremena prikupio i zabilježio neka nova saznanja.

Međutim, sudbina je htjela da to učini u njegovo ime draga njegova supruga
udova Milka 1930. godine.

Nama pčelarima Bosne i Hercegovine ostavio je neprocjenjivo značajno djelo, značajno djelo, kako literarno, tako i praktično, a što je najznačajnije, istorijsko djelo. (BH PČELAR/ ing. Alija Dolovac)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY