Zoran Batinić najveći i najcjenjeniji pčelar u Romanijskog regiji: Opština Sokolac ga...

Zoran Batinić najveći i najcjenjeniji pčelar u Romanijskog regiji: Opština Sokolac ga nagradila Srebrnom plaketom u kategoriji privrednika!

SHARE

Zoran je jedan od rijetkih pčelara u BiH da je dobio opštinsku Srebrnu plaketu za uspjehe u privredi. Na Sokocu je jedini profesionalni pčelar sa više od 200 pčelinjih društava, od kojih polovinu priprema za proizvodnju visokoproduktivnih matica.

Zoran Batinić rijetko se oglašava u javnosti. A u pčelarstvu je preko četiri decenije i jedan je od najvećih pčelara u Romanijskoj regiji, ako ne i najveći. Veli da je po staćžu u pčelarstvu već zaslužio penziju; trosi već 41. godinu pčelarskog staža!

U svom pčelinjaku ima preko 200 košnica, od lčega je polovina pripremljena za proizvodnju matica. Inače, Zoran je najveći proizvođač matica u ovom kraju. Još prije dvije godine je oborio vlastiti rekord od 1.000 proizvedenih matica.

Kompletna Zoranova porodica je u pčelarstvu.Žive isključivo od pčela i zadovoljni su.

„Svi u mojoj porodici, supruga i sinovi, bave se proizvodnjom meda, propolisa, matične mliječi i matica i svako ima svoje zaduženje u pčelinjaku – kaže uspješni sokolački pčelar.
Rodom je iz sokolačkog sela Primčić. Ljubav prema pčelama stekao je uz nesebičnu pomoć poznatog pčelara Čede Đerića, koji ga je uveo u tajne i ljepote ovog poziva. Čedo je svakog ljeta iz Modriče dolazio i pčelario u Žljebovima.

„Pokojni Čedo mi je poklonio prvi roj. Njemu dugujem doživotnu zahvalnost za sve što je učinio za mene u pčelarstvu. Imao je razumijevanja za mene, ali i za sve pčelare s našeg kraja – kaže Zoran Batinić.

U pčelarstvo je svojevremeno ušao iz hobija, da popuni vrijeme nakon rada u nekadašnjoj državnoj firmi, ali kad su on i supruga ostali bez posla, okrenuo se pčelarstvu kao izvoru prihoda. Kaže, da je tokom minulih decenija bilo uspona i padova, gubitaka i dobrih godina…
„Svaki posao treba raditi sa uživanjem i rezultati neće izostati – kaže.

Zahvaljujući pčelama obnovio je porodično imanje u Primčićima. Prošle godine dobio je opštinsku Srebrnu plaketu kao jedan od uspješnijih privrednika i to kao jedini profesionalni pčelar na području Sokoca sa više od 200 pčelinjih društava, od kojih polovinu priprema za proizvodnju visokoproduktivnih matica.
„Hvala im što su se poslije toliko godina sjetili da i ja postojim i to je za mene velika čast, ali i obaveza da nastavim dalje – kaže Batinić.

Još jedan Batinićev uspjeh i iskorak u pčelarstvu je na vidiku. Uveliko teku aktivnosti oko formiranja Centra za uzgoj matica. Već su dolazili predstavnici Ministarstva privrede RS-a, a cijeli projekat pomaže i prati mr. Goran Mirjanić.

Batinić je danas jedan od najuspješnijih članova udruženja pčelara “Glasinac” Sokolac i poziva mlade ljude bez posla da počnu da se bave pčelarstvom. Raduje ga što svih 150 članova “dišu jednom dušom”, pomažu se međusobno, zajedno rješavaju “medonosne muke”, ukazuju na nelojalnu konkurenciju i proizvodnju patvorenog meda, dijele iskustva u ishrani i zaštiti pčelinjih društava.

Batinićeva supruga Mira kaže da bi najbolje bilo kada bi sve u društvu funkcionisalo kao u košnici i kada bi svako radio svoj posao – “okupljali se oko matice, bez svađe i zamjerki”.
„Tu lekciju ljudi bi trebalo da nauče od pčela“ – poručuje Mira Batinić.

Romanijske matice

Naši pčelari su minulih godina nabavljali matice iz Slovenije, Srbije i drugih područja, najčešće od neregistrovanih proizvođača. Dugo sam razmišljao i na kraju odlučio da započnem sa organizovanom proizvodnjom matica, koje su biološki prilagođene romanijskom podneblju.

Danima sam posmatrao rad pčelinjih društava i od onih najboljih odlučio sam napraviti selekciju i proizvoditi matice za svoje potrebe, a kasnije i za tržište.
Danas je ponosan što su se matice proizvedene u njegovom pčelinjaku u selu Primčići pokazale uspješne i na području Hercegovine, Srbije, a odnedavno i Crne Gore. Njegov kontakt telefon je 065 081-995 (trebevic.net/bhpčelar)

СОКОЛАЦ, 14. АВГУСТА /СРНА/ – Добитник општинске Сребрне плакете Зоран Батинић и Мира Батинић, професионални пчелари из Сокоца.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY