Australijska studija otkriva: Sjemena tečnost trutova uništava gljivične patogene

Australijska studija otkriva: Sjemena tečnost trutova uništava gljivične patogene

SHARE

Nije samo med najmoćnija antimikrobna tekućina koju pčele proizvode. U novoj studiji, koju je objavio Centar za integrativno istraživanje pčela (CIBR) Univerziteta Zapadne Australije, otkriveno je da je sjemena tekućina trutova u mogućnosti da uništi gljivične spore na dva načina.

Gljivični patogen Nosema apis najčešće se nalazi u pčelinjim zajednicama , a kada se košnice nalaze pod stresom, usljed lošeg vremena ili manjka hrane, ova gljivica se nekontrolirano širi što može dovesti do kolapsa cijele kolonije.

Ovaj patogen može se prenijeti među zaraženim pčelama, kroz tjelesni kontakt ili fekalije, međutim, nedavno je otkriveno da je on prenosiv i seksualnim putem što je dovelo do velike brige u pčelarskim krugovima, s obzirom da to može stvoriti veliki problem u održavanju populacije u jednoj košnici.

Međutim, u novoj studiji, koju je objavio Centar za integrativno istraživanje pčela (CIBR) Univerziteta Zapadne Australije, otkriveno je da je sjemena tekućina trutova u mogućnosti da uništi gljivične spore na dva načina.

“Ono što me uzbuđuje u vezi ovog istraživanja je da  pokazuje kako pčela može uzvratiti, ona ima imuni sistem koji je aktivan i može kontrolirati infekcije – rekao je direktor CIBR-a dr. Boris Baer. On također ističe da je kolaps kolonijeodnosno smanjene broja pčela već zahvatilo brojne pčelarske zajednice u Evropi, Aziji i Americi te da je to već globalni problem.

Dodaje da danas pčelari gube i do 80% populacije u svojim košnicama, a da pčelari ne znaju stvarne razloge za to. Sad se zna da to nije samo jedan uzrok, već je kombinacija više faktora: brojnih bolesti, korištenja pesticide, loše pčelarske prakse i ishrane.Za proučavanje interakcija domaćin-parazit, naučnici su prikupili oko 200 bespilotnih letjelica te su ih stavili stavili u košnice deset minuta prije izazivanja ejakulacije kod trutova.

Čista sjemena tekućina bila je u stanju da ubije većinu gljivičnih spora u samo pet minuta, iako je i razblažena bila podjednako djelotvorna.

Istraživanja novih bolesti

Doktor Baer kaže da sada naučnici imaju čvršću ideju o vrstama molekula i mehanizama koji će pomoći u kontroli ove bolesti. Također, istraživači mogu početi tražiti pčele sa višim nivoima tolerancije te ih mogu početi koristiti u procesima vještačke oplodnje. Dugotrajnije gledano, naučnici se nadaju da svoja trenutna istraživanja mogu također usmjeriti i na neke od većih prijetećih bolesti u pčelarskoj industriji, kao naprimjer Varroa-e.

“Već smo započeli istraživanja vezana za Varroa-u, pokušavajući naći pčele koje imaju viši nivo tolerancije. Uobičajena je pretpostavka da je imuni sistem insekata primitivan, međutim ovo istraživanje pokazuje da on itekako može biti visoko značajan. – kaže dr. Baer.

Dodaje da su pokazali da je pčela u stanju da ubije gljivične spore na dva različita načina, što je sasvim novi koncept.

“Stavili smo, također, sjemenu tečnost na još neke microbe kojima su pčele bile izložene, međutim on nije bio aktivan protiv njih, pokazujući da je djelotvorna samo za ovaj gljivični pathogen – nastavlja dr. Baer.

 Analizirane hemikalije u sjemenoj tečnosti

Istraživači su koristili molekularne tehnologije pod nazivom proteomici kako bi uvidjeli koje se sve hemikalije nalaze u sjemenoj tečnosti pčela. Otkrili su da ona sadrži protein koji čini da spore Noseme klijaju sporije, al ii molekulu koja može momentalno ubiti iste te spore.

Drugi tim istraživača otkrio je i prisustvo spora Noseme u sjemenoj tečnosti pčela.

“Za trutove je ejakulacija fatalna. Ona uzrokuje promjene tkiva, njegova oštećenja i time omogućava kontaminaciju sporama – pojašnjava dr. Baer.  Treće istraživanje koristilo je fluoroscentne boje pomoću kojih su se razlikovale žive i mrtve spore, što je istraživačima pomoglo da odrede kakav je uticaj sjemena tečnost imala na spore. Međutim, u zaključku dr. Baer naglašava da nije poznato da li pčele i u ostalim dijelovima svijeta imaju iste antimikrobne molekule u njihovim imunološkim sistemima kao australijske pčele.

(bhpčelar/abc.net.au)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY