Bračni par iz Španije nije mogao spavati od buke: U zidu spavaće...

Bračni par iz Španije nije mogao spavati od buke: U zidu spavaće sobe pronašli 80 000 pčela! (Video)

SHARE

Populacije pčela ugrožene su širom svijeta, ali jedna kuća u Španiji očito je pružila savršene uslove za veliku košnicu.

Par u istorijskom gradu Granadi, u Andaluziji, dugo je bio uznemiren čudnom bukom u svojoj kući, a kad su stvari postale toliko loše da noću nisu mogli spavati, odlučili su nešto poduzeti.

Pčelar Sergio Guerrero za CNN je izjavio kako je par prije godinu dana primijetio pčele na svom imanju, ali niko iz policije ili vatrogasaca nije im mogao pomoći.

Kad su temperature počele rasti, buka se pogoršala pa su pozvali stručnjaka za preseljenje košnica, Guerrera iz lokalne firme za apiterapiju, La Colmena Sanadora.

“Prije oko tri mjeseca buka je postala nepodnošljiva i nisu znali šta napraviti”, kaže Guerrero. “Zamislite samo!”

Ono što je pronašao u kući 12. maja bilo je šok čak i za iskusnog pčelara: košnica s oko 80 hiljada pčela iza zida u spavaćoj sobi.

Guerrero je rekao da je iznenađen što je par mogao dijeliti kuću s tako bučnim susjedima, pogotovo zato što je košnica bila toliko velika da je ondje morala biti već nekoliko godina.

Dodao je kako buka ne bi bila stalna, već bi varirala ovisno o tome šta pčele rade taj dan.

Ponekad bi pčele zujale dok su dolazile i odlazile, ali ponekad bi tiho radile u svojoj košnici, rekao je Guerrero.

Kaže da je košnica bila toliko velika zbog broja cvijeća u blizini, kao i zbog porasta temperatura posljednjih godina koje su produžile reproduktivno razdoblje kukaca.

Guerrero kaže i kako je ove godine dobio više poziva za spašavanje košnica nego ikad te da vjeruje da je andaluzijska populacija pčela u dobrom stanju.

“Postoji više svijesti o važnosti pčela”, zaključio je.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY