Brano Golubović, crnogorski pčelar i inovator: njegovih ruku djela košnica – crkve,...

Brano Golubović, crnogorski pčelar i inovator: njegovih ruku djela košnica – crkve, staklena košnica u obliku kuće, topionik i dekristalizator 

SHARE

Kaže, da se svako prekrsti pred košnicom crkvom, a da mu je osebno draga staklena košnica koju je nazvao „Ljepotica“. 

Berane, opština na sjeveru Crne Gore jedna je od najsiromašnijih u toj zemlji. Mnoga prijeratna preduzeća više ne rade. Ljudi su se ponovo okrenuli poljoprivredi i proizvodnji hrane. Pčelarstvo je postalo hit kod mnogih ljudi. Umjerenokontinentalna klima, raznovrsnost flore i obilje čistih, prirodnih voda bio je osnov da se Berančani okrenu ka pčelarstvu. U ovoj maloj općini egzistira oko 150 profesionalnih pčelara. Jedan od njih je i Brano Golubović iz sela Buče nedaleko od Berana. Penziju je zaradio kao vozač u medicinskom centru i danas, kako kaže, uživa u pčelarstvu.

Njegova pčelarska priča počela je prije petnaestak godina. Do tada je pročuvao i izučavao pčelarstvo. U ovom kraju a i šire poznat je po svojim inovacijama, pogotovo po košnici u obliku crkve, staklenoj košnici i sunčanom topioniku.

Za vrijeme pčelarske sezone, Brano vozi pčele na planinu Jelovcu udaljenu 15-ak kilometara od centra grada. Na putu do svog odredišta, ovaj pčelar prolazi pored dvije crkve, onu u svom selu i pored crkve u selu Lubnice. Tako je, kaže, došao na ideju da napravi jednu košnicu u obliku crkve.

„ Nakon četiri mjeseca pravljenja, košnica je ugledala svjetlo dana. Kao osnovu za gradnju uzeo sam DB košnicu sa deset ramova. Urađena je po svim standardima, tako da pčelama ne šteti ni u kom pogledu – kaže Brano.

Brano je jedan od onih pčelara koji je sam svoj majstor. Do sada je napravio preko pedeset košnica, i kako kaže, ovoj jedinstevnoj košnici posvetio je najviše pažnje i vremena.

„Krov je napravljen od bakra, kao što je to običaj sa svim crkvama, te sa dva borova krsta. Preglede pčela vršim normalno i bez ikakvih poteškoća – dodaje.
Košnica je uvijek na istom mjestu i Brano nema namjeru preseljavati je. Nije običaj da se crkve pomjeraju sa svojih mjesta. Zbog toga je uradio i posebno postolje, odnosno temelje.

„Sve pčele su okrenute prema istoku, a ova košnica – crkva okrenuta je prema zapadu. Znači, to je prirodna pozicija svake crkve. Ova moja košnica ima dvije kupole, dva krsta, zvono te postolje – govori ovaj pčelar penzioner.

Ako je dobra godina, tvrdi da ova košnica može dati i do 50 kilograma meda. Nakon skidanja krova, prvo što ćemo vidjeti je hranilica u koju sipa sirup. Svoju desetoramnu košnicu, Brano svako jutro posjećuje i obavezno se pored nje prekrsti, a da li to rade i pčele koje u nju ulaze, Brano ne zna.

No, prije nego li je napravio ovu košnicu, Brane je izumio sunčani topionik voska u koji stavlja dva rama.

„Za dvadeset minuta, u ljetnom periodu kad je toplo vrijeme, on istopi ramove na kojima se nalazi vosak. Znači, nema potrebe da se ram i vosak kuvaju, sve ide prirodnim putem uz pomoć sunca.  Tu je i fioka odakle se vadi vosak – kaže ovaj inovator.

Ovaj topionik, veli, trebaju imati svi pčelari u svojim pečlinjacima. Za ovakvo nešto potrebno je vakumirano staklo, rešetka i daska. Štima se tako što ga okrećemo prema suncu pod određenim uglom.

Nakon toponika, Brano je došao na ideju da napravi dekristalizator koji se sastoji od dvije šestougaone komore na čijem se dnu nalaze dvije sijalice.

„One zagrijavaju prostor u kojem su poredane tegle sa medom i ne dopuštaju da se med ušećeri – tvrdi.

Trenutno je okupiran izradom pojilica za pčele u kojima namjerava koristiti princip infuzije. Ukoliko želite kontaktirati Branu, njegov broj telefona je +382 67 526 016.

Ljepotica i košnica u obliku kuće

Osim košnice u obliku crkve, Brano je napravio jednu staklenu košnicu koju je nazavao “ljepotica”.  Da bi vršio kontrolu društva, moraju postojati optimalni uslovi.

“Temperatura mora biti iznad deset stepeni, da bude fino vrijeme, da nije vjetar, da nema kiše. Sa ovom košnicom, ja rad pčele mogu kontrolisati i u zimskom periodu i kad je vrijeme loše. Njen rad pratim preko stakla – pojašnjava Brano.

Pčele, veli, ne vole svjetlost, tako da taj pregled kratko traje. Osim košnice crkve i staklene košnice, Brano je napravio i treću košnicu.

“To je klasična košnica, jedino što je pokrivena šindrom. Naše kuće su pokrivane šindrom, tako da ona više liči na običnu kuću – kaže ovaj pčelar.

Ovu košnicu nazvao je “štab” jer se izgledom razlikuje od ostalih košnica i nekako je dominantna u pčelinjaku. (bhpčelar/J.H.)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY