Crnogorci u akciji: Inspektori oduzeli pola tone lažnog meda!

Crnogorci u akciji: Inspektori oduzeli pola tone lažnog meda!

SHARE

Za tri mjeseca Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je oduzela više od 500 kilograma lažnog meda na tržištu Crne Gore.
Ipak, kako je za CdM kazao Vladimir Radulović, sekretar Saveza pčelarskih organizacija, pčelari u Crnoj Gori ne mogu u potpunosti da se zaštite od trgovaca koji na tržištu Crne Gore prodaju lažni med, obmanjuju potrošače i prave veliku štetu državi.

U skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane propisane su kazne u iznosu od 500 do 20.000 eura za pravno lice i u iznosu od 150 do 6.000 eura za preduzetnika.

Nakon dobijanja informacija da se na tržištu Crne Gore prodaju med i maslinovo ulje sumnjivog porijekla i kvaliteta na tezgama pored saobraćajnica, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je polovinom juna preduzela pojačanu kontrolu.

Naglašavaju da svi proizvodi koji su oduzeti nisu bili opasni po zdravlje potrošača.

“Svi parametri bezbjednosti hrane prilikom analiza oduzetih proizvoda bili su u redu. Ipak, u pitanju je prevara potrošača i stavljanje hrane na tržište neodgovarajućeg kvaliteta i one koja nije u skladu sa Uredbom o informisanju potrošača o hrani, odnosno, bez deklaracija”, ističu u Upravi.

Problem je što potrošači med kupuju kao lijek, zbog posebnih nutritivnih svojstava koje on ima, a u slučajevima gdje je utvrđeno da je umjesto meda stavljan na tržište šećerni sirup, to nisu dobili.

“U skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane propisane su kazne u iznosu od 500 do 20.000 eura za pravno lice i u iznosu od 150 do 6.000 eura za preduzetnika”, navode u Upravi.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY