14 ZLATNIH PRAVILA O MEDU

14 ZLATNIH PRAVILA O MEDU

SHARE

med1. Med je mnogo bolje uzimati u mlakom čaju ili mlijeku nego ga jesti.

2. Ako se jede med treba duže drzati u ustima, a ne odmah gutati.

3. Po mogućnosti koristiti određene vrste meda za određena oboljenja.

4. Dnevna doza meda, dok traje terapija, za odrasle osobe je 100 grama podjeljena na tri jednaka dijela i to 30-35 gr. u toku dana a uveče 25-30 gr.

5. Doza za djecu, dok traje terapija je 30 grama dnevno, a dijeli se na tri jednaka dijela. Terapija medom traje najviše dva mjeseca, a onda se pravi pauza 15 dana. Potom se terapija ponavlja.

6. Sluzokoža želudca i crijevnog trakta brzo i lako upija med, pa je med katalizator (provodnik) raznih korisnih sastojaka, naročito vitamina i kalcija te zbog te njegove osobine u med se dodaju potrebni vitamini i medikamenti kako bi prirodnim putem bili uneseni u organizam.

7. Med se ne smije zagrijavati i stavljati u čaj ili mlijeko toplije od 40 stepeni C, jer se tako uništava holin, eterična ulja, i drugi korisni sastojci.

8. Odležan med se kristalizira što je dokaz pravog meda.

9. Smatra se da je med najbolje uzimati svakodnevno u manjim količinama sa rastvorom jabukovog sirćeta i vode na sobnoj temperaturi, kao napitak uz jelo ili umjesto vina ili vode.

10. Opća pravila su -djeci davati tri puta dnevno po kafenu kasšičicu meda, a odrasli i bolesni uzimaju tri puta dnevno po jednu kašiku.

11. Oni koji nemaju dovoljno kiseline u organima za varenje (ahiličari) med uzimaju prije jela.

12. Oni koji imaju višak kiseline (hiperacibitet), “čiraši” i drugi treba da med uzimaju nakon jela

13. Med nema roka trajanja to jest rok trajanja je neograničen.

14. Ljekovita svojstva može izgubiti samo ako je stajao nepoklopljen u dodiru sa vlagom ili je bio izložen direktnom izvoru toplote veće od 40 stepeni C.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY