Elena Fidanoska: PČELE U EVROPI GODIŠNJE ZARADE 22 MILIJARDE EURA!

Elena Fidanoska: PČELE U EVROPI GODIŠNJE ZARADE 22 MILIJARDE EURA!

SHARE

Elena Fidanoska

Ovo je zarada od pčela u poljoprivrednom sektoru na nivou Evrope, one oprašuju 80 odsto biljaka.
Svaki treći zalogaj koji čovjek unese nastaje zahvaljujući pčelama, kaže za Tanjug Elena Fidanoska, osnivačica i direktorka kompanije Makedonski med.
Ova kompanija nagrađena je kao najbolji startap na nivou Evrope u kategoriji klime, a njihov izum “Makedonska košnica” prva je košnica koja posebnim načinom čuvanja pčela čini ovu vrstu otpornom na klimatske promjene.

Fidanoska je o svojoj kompaniji govorila u okviru panela “Liderstvo kroz obrazovanje” na otvaranju samita “Makedonija 2025” I istakla da su prve košnice koje je kompanija osmislila već postavljene I da daju dobre rezultate.

“Pčele su jako bitne, kako za životnu sredinu, jer one oprašuju 80 odsto biljaka i na neki način svaki treći zalogaj koji pojedete dnevno je zahvaljujući pčelama, takođe, one su važne I za ekonomiju i za životnu sredinu”, navela je ona I dodala da je njihov značaj isticao i Ajnštajn, koji je rekao da ukoliko nestanu pčele, nekoliko godina kasnije nestaće i ljudi.

Objašnjava da broj pčela koji nestaje nije mali i nije za potcenjivanje, te da njihovo izumiranje treba da bude “ozbiljna prijetnja za svakog pojedinca, biznismena, naučnika…”.(Tanjug/bhpčelar)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY