I pčelarstvo na udaru zbog korona virusa: Med će biti gorak!

I pčelarstvo na udaru zbog korona virusa: Med će biti gorak!

SHARE

Kinezi, vodeći svjetski proizvođači meda trenutno se suočavaju s najvećim gubicima u mednoj instrustriji i to sve zbog koronavirusa. Naime, kako kaže Jue, pčelar iz Xinjianga na sjeverozapadu Kine, vlast ih drži u kućama zbog čega ne mogu ići hraniti svoje pčele. Jue ima preko 300 košnica, a ukoliko se ubrzo nešto ne poduzme, kaže da će ostati bez godišnjeg prihoda, piše reuters.

“Oprašivanje počinje, a mi nismo sigurni hoćemo li imati koga pustiti na cvijet. U dobrim godinama zaradim oko 60.000–70.000 juana (oko 16 000 KM). To je težak posao, nekad spavam i u šatoru pored košnica kako bi ih mogao kontrolirati. Nitko se od mladih ljudi ne želi baviti ovim poslom pa proizvodnja ovisi o nama starima“, rekao je Jue.

Poput Jue, Zhang Miaoyan iz Jinhua u provinciji Zhejiang južno od Šangaja, također se bori da dođe do svojih 120 košnica pčela koje gladuju više od 20 dana. “Mi pčelari uvijek kažemo da se bavimo gorko-slatkim poslom, no ove godine će to vjerojatno biti samo gorko”, rekao je Zhang, napominjući kako je virus također nanio velike štete u prodaji tijekom razdoblja Lunarne nove godine.

Kinesko udruženje pčelarskih znanosti pozvalo je sve proizvođače da se jave svojim lokalnim vlastima koje im trebaju omogućiti odlazak do košnica ili poslati nekoga da nahrani pčele.

Nažalost, ovakva su događanja dovela i do smrtnih posljedica. Pčelar iz kineske provincije Yunnan, Liu Decheng nakon što je saznao da su mu pčele uginule i da neće imati ove godine prihoda, objesio se. “Ova situacija nije nimalo laka, ali bez obzira na sve, ne smijete si zbog toga oduzeti život“, upozorili su iz Kineskog udruženja.
Najveći proizvođač na svijetu u velikom problemu

Kineska proizvodnja meda već je smanjena uslijed klimatskih promjena, starenja radne snage i prekomjerne upotrebe pesticida. Godišnje ova država proizvede oko 500.000 tona meda, odnosno oko četvrtine ukupne svjetske proizvodnje, a najviše izvozi u Europu i SAD i to preko 100.000 tona.

Ukoliko vlasti ubrzo nešto ne poduzmu, medna industrija ove godine pretrpjet će velike gubitke. “I da nas sada puste da odemo nahraniti pčele to bi moglo biti prekasno. Divlji osmanthus već cvjeta, možete osjetiti njegov miris. Trenutno je najbolja faza cvjetanja, a jednom kada ju propustite, morate pričekati iduću godinu. To neće samo nama donijeti štetu nego i državi koja isto tako živi od našeg meda”, zaključio je Jue.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY